{ "title": "Amazon Papağanı", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Amazon-Papagani-56.jpg", "date": "21.01.2024 05:29:53", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Amazon papağanı, Amerika kıtasında yaşam süren papağan türleri arasındadır. Bilinen 28-30 kadar türü vardır. Güney Amerika'daki tropik ormanlarda, Meksika'da yüksek alanlarda, Gran Chaco kuru savanlarda, Karibik adalarındaki dağlık alanlarda yaşarlar. Amazon papağanı büyük boyutlarda, kare kuyruklu yapısıyla dikkat çeker. Canlı renkleri arasında en fazla yeşil renk göze çarpar. Evde kafeste yaşamam kolay uyum sağlayan, konuşma ve taklit etme özellikleri bulunan papağan türleri arasındadır. Birden fazla kelimeyi birlikte kullanabilirler. Papağan türleri arasında konuşma ve taklit özelliklerini birlikte taşıyan nadir türlerden biridir. Ortalama 45-90 yıllık yaşam süreleri olur. Türleri arasındaki genel özellikler birbirine yakındır. Bunlar genellikle renk farklılıklarıyla birbirinden ayrılır. Evde papağan beslemek isteyen kişilerin oldukça rağbet ettiği amazon papağanı, papağan eğitmenleri tarafından da tercih edilir. Bu papağanlarda cinsiyet tayini genellikle bilimsel metotlar kullanılarak yapılabilir.

Amazon papağanı türleri

Yeşil yanaklı amazon papağanı (Amazona viridigenalis): Meksika ve Amerika Teksas bölgelerinde yaşam süren papağanlardır. Kırmızı alınları ve vücudundaki yeşil renge uygun şekilde yanaklarında yeşil renkli tüylere sahiptirler.

Mavi alınlı amazon papağanı (Amazona aestiva): Taklit yetenekleri gelişkin olan papağanların uzunluğu yaklaşık 35-37 cm kadardır. Ortalama 80-100 yıl yaşam süreleri vardır. Amazon papağanı türleri arasında konuşma yeteneği 3. Sırada olan görsel açıdan mükemmel bir görünümü olan, değerli papağanlardır. Gürültücü bir yapıları vardır. Papağan yemleri ve meyvelerle evlerde beslenebilir.

Sarı alınlı amazon papağanı (Amazona ochrocephala): Amerika kıtasında yaşayan, yaklaşık 35-37 cm uzunluğu olan papağanlardır. Ortalama 80-100 yıl yaşarlar. Taklit ve konuşma yetenekleri gelişmiştir. Solunum yolu enfeksiyonu papağanlarda görülen ciddi sağlık sorunları arasındadır. Sıkça bu sorundan rahatsızlanırlar. Bu yüzden nefes alma sorunu bakımından burun deliklerinin eşit olması önemlidir. İyi bir eğitim alırlarsa, evde zevkle beslenecek papağanlardır. Tohum ve meyveler en sevdikleri besinlerdir.

Turuncu kanatlı amazon papağanı (Amazona amazonica): Diğer amazon türlerine göre daha küçük papağanlardır. Boyları 38-43 cm'ye kadar olur. Sakin yapıları nedeniyle evde rahatlıkla besleyebilirsiniz. Papağanlar kanatlarını açtığı zaman turuncu rengi daha bariz olur. Bu türün belirgin özelliği gaga ve ayakların açık renkli olmasıdır. Üreticilerin tercih ettiği amazon papağanı türü olduğu için, üretimleri fazladır. Yeşil sebzeler, meyveler, yağlı tohumlar beslenmesinde ön plana çıkar. Taze meyve dalları verilirse, gagasının büyümesine engel olunur. Aslında bu her papağanın ihtiyacıdır. Konuşma yeteneği fazla olan bu amazon papağanı çiftleşme belirtilerini 3 yaşından itibaren gösterir. Daha asabi bir yapıya olurlar. Ortalama olarak 40-60 yıl yaşarlar.

Küba amazon papağanı (Gül boğazlı amazon / Amazona Leucocephala): Bunlarda 28-33 cm uzunluğunda küçük amazon papağanlarından biridir. Yaklaşık 15 yıl yaşam süreleri vardır. Yaygın şekilde beslenen papağanlardan biridir. Bu türlerde cinsiyet tayini kolay olur. Erkeklerin boynundaki halka dişi papağanda olmaz. 3 yaşına gelen papağanın boynundaki halka iyice belirgin hale gelir. Bu nedenle yavruyken erkek olarak satılan Küba amazon papağanı pek güvenilir değildir. Eğer boynunda halkası olursa en az 3 yaşında olduğunu anlamalısınız. Bu türlerin konuşma yetenekleri daha azdır.

Sarı enseli amazon papağanı (Amazona auropalliata): bu tür amazon papağanı yaklaşık 35 cm boyunda olup, ortalama 40 yıl yaşam süresine sahiptir. Orta Amerika ve Güney Amerika bölgeleri doğal yaşam alanlarıdır. Amazon papağanı türleri içinde konuşma ve taklit yeteneği en gelişmiş olanlardan biridir. Amazon papağanların bu yetenekler, Jako yani Afrika grisi denilen türden sonra gelir. Dişi ve erkek ayrımı çok net değildir. Ancak yetişkin ve genç papağanlar kolay ayırt edilir. Genç papağanların göz rengi kahverengi, yetişkinlerin turuncu renkli olur. Gençlerdeki sarı leke yetişkinliğe doğru genişlemeye başlar. Eğer papağanın sarı lekesi küçük olursa, genç olduğunu anlayabilirsiniz. Çiftleşme döneminde attıkları çığlıklarla agresif bir tutum sergilerler.
" } ] }