{ "title": "Cennet Papağanı Bakımı", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Cennet-Papagani-Bakimi-71.jpg", "date": "21.01.2024 02:25:48", "author": "Esma Mutlu", "article": [ { "article": "Cennet papağanı bakımı, Cennet papağanları çok aktif, her daim hareketi olan, kemirmeyi ve çiğnemeyi seven kuşlardır. Bu sebep ile takip edilmesi gereken kuşlardır. Cennet papağanlarının çok tiz bir sesi vardır. Irklarında 32 farklı renkte papağan mevcuttur. Cennet papağanları gördüğü ve duyduğu her şeye tepki gösterir ve ilgi bekler. Cennet papağanları için kafesin içerisine koyulan oyuncaklar çok önemlidir. Cennet papağanları yaklaşık olarak 10 yıl yaşarlar.

Cennet Papağanı Üremesi

Cennet papağanları geniş ve içerisinde rahatça dolaşabilecekleri bir kafese gereksinim duyarlar. Kafes olabildiğince yüksek olmalıdır. Cennet papağanı tırmanmayı sevdiği için kafesin telleri yatay olmalıdır. Kafesin en üst yerinde cennet papağanının sürekli durabileceği bir tünek olmalıdır. Cennet papağanı bu tünekte uyur ve dinlenir. Kafese koyulan salıncak cennet papağanının uyuması için uygun olmayacağı için tünek tercih edilmelidir. Cennet papağanı uku esnasında dengesini kaybederek salıncaktan düşebilir. Cennet papağanı eğer alışır ise hasır yuvada da uyumaktan zevk alır ve yuvasına dışkı yapmaz. Cennet papağanının yemi günlük yiyebileceği kadar koyulmalıdır. Cennet papağanlarına bitki tohumları, yeşil yapraklar, meyveler verilebileceği gibi özel üretilmiş hazır yemler de verilebilir. Ancak sadece hazır yem cennet papağanının beslenmesi için yeterli değildir. Cennet papağanının tüy dökme zamanlarında yulaf verilebilir. Suyu ve yemi günlük değiştirilmelidir. Cennet papağanı sürekli kafes içerisinde dolaştığı için kafesin tellerinde dışkı lekeleri meydana gelebilir. Bu sebep ile kafesin telleri kafesin tabanı ile haftada bir defa temizlenmelidir. Eğer kafesin tabanı telli ise tabana doğal talaş yayılarak kafesin temizliğinin kolay olması sağlanabilir. Cennet papağanları üreme dönemlerinde birbirlerine kur yaparken sesleri daha yüksek çıkmaktadır. Yine üreme dönemlerinde asabi olmaktadırlar. Üreme dönemlerinde kafesin içerisine yuvalık takılabilir. Bu yuvalığın içerisine talaş koyulabilir.

Cennet Papağanı Konuşur mu?

Cennet papağanlarına ilgi gösterildiğinde çok az da olsa kelime öğrenebilirler ve konuşabilirler. Ancak bu papağanların konuşma özellikleri yok denecek kadar az olmakla birlikte konuştukları kelime sayısı birkaç kelimeden öteye geçememektedir. Cennet papağanları özellikle sabahları çok fazla ötmektedir. Kafesin üzeri bir bez ile örtülmemelidir. Bu papağanlar ilk zamanlarda çok fazla rahatsız edilmemelidir. Cennet papağanının kafesi için uygun bir yer seçilmeli ve kafesin yerinin değiştirilmemesine özen gösterilmelidir. İlk zamanlarda kafese el sokulmamalıdır. Cennet papağanı alıştıktan sonra el ile yem verilebilir. Cennet papağanları günlük mutlaka birkaç saat kafesin dışında olmalıdır. Çünkü uçarak kanat egzersizleri yapması gerekmektedir. Cennet papağanları banyo yapmaktan çok zevk almaktadır. Bu sebep ile kafeslerinde özellikle yaz aylarında bir banyoluk bulundurulmalıdır. Küçük yaştaki cennet papağanının evcilleştirilmesi daha kolay iken yetişkin olan bir cennet papağanının evcilleştirilmesi neredeyse imkânsız olabilmektir.

" } ] }