{ "title": "Cennet Papağanı Çiftleşmesi", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Cennet-Papagani-Ciftlesmesi-99.jpg", "date": "20.01.2024 09:45:38", "author": "Esma Mutlu", "article": [ { "article": "Cennet papağanı çiftleşmesi, çok aktif olan kuşlardır. Bununla birlikte cennet papağanları sürekli hareketlidir ve kemirmeyi, çiğnemeyi de çok seven kuşlardır.

Cennet papağanı üreme

Cennet papağanları birbirileri ile kolay anlaşan tek eşli olan kuşlardır. Cennet papağanları üreme dönemlerinde normal zamanlarından çok daha gürültücü ve sinirli olmaktadır. Bu dönemde çok fazla agresif olurlar. Bu papağanların eş seçiminde göz bantları çok önemlidir. İnce ve geniş göz bantlarına sahip olan cennet papağanlarının kendi aralarında eş olması için uğraşılmalıdır. Çünkü bu şekilde cennet papağanlarının birbirilerine alışma süreci de hızlanır.

Cennet papağanlarının üreme dönemlerinde birbirilerine kur yaparken sesleri çok daha fazla çıkmaktadır. Aynı zamanda çiftleşme döneminde çok da agresif olurlar. Sonradan alınan dişi yahut erkek olan cennet papağanı ayrı bir kafeste gözlemlenip daha sonra karşı cinsi ile aynı kafese alınmalıdır. Çiftler önce tek tek evcilleştirilip sonra aynı kafese koyulmalıdır. Bunun sebebi ise eş olan kuşların insanlara alışma sürecinin zor olmasıdır. Eğer cennet papağanları yavru alınacak ise aynı tür olanlar birbirileri ile çiftleştirilmelidir. Farklı türlerde olan cennet papağanları çiftleştirildiğinde %90 sonuç alınmaz iken, doğan yavrularda ya hemen ölür ya da sakat olmaktadır. Bu sebep ile bu hususa çok dikkat edilmelidir. Üreme dönemlerinde yuvayı cennet papağanları kendileri hazırlar. Bu kuşların yuvalarını hazırlayabilmeleri için kafes içerisine boyasız kâğıt parçaları, kâğıt havlu, dallar, yuva ipi, saman, kuru ot, banyoluk koyulmalıdır. Kafese koyulan banyoluk sayesinde cennet papağanları kâğıt parçalarını ıslatmaktadır. Bununla birlikte cennet papağanlarının üreme dönemlerinde çok fazla banyo yapma gereksinimleri ortaya çıkmaktadır. Çiftleşmeye hazır hale gelen cennet papağanları 4-5 gün gibi bir süre içerisinde bu malzemeleri kullanarak yuvalarını hazır hale getirmektedir. Cennet papağanları çiftleştikten sonra dişi cennet papağanı 10 gün gibi bir süre içerisinde birer gün ara ile olmak üzere 4-8 yumurta yapmaktadır. Cennet papağanının çiftleştikten sonra yumurtlama sayısı 5 olur iken, kuluçka süreleri de mevsim değişikliği ve havanın nem oranına göre farklılık göstermektedir. Kuluçka süresi 22 ile 30 gün arasını bulmaktadır. 5-6 günlük olan yumurta ışığa tutulduğunda yumurtanın döllenip döllenmediği anlaşılabilir. Kafeste boş yumurta var ise bu boş yumurtanın alınması annenin daha az yorulmasını sağlayacağı için faydalı olacaktır. Yumurtalar kontrol edilirken cennet papağanları kafeste olmamalıdır. Anne yuvanın içerisinde iken rahatsız edilmemelidir. Kuluçka süresince yumurtalara dokunulmamaya özen gösterilmelidir. Kuluçka dönemi bittikten sonra yavru cennet papağanları yumurta sıralarına göre birer gün ara ile yumurtalarından çıkmaya başlamaktadır. Yavrular yumurta içerisinden tüysüz olarak çıkmaktadır. Yavrular anne ve babalarının ağızlarında onlar için hazırlanmış olan sindirilmiş yiyecekler ile beslenmektedir. Yavrular doğduktan sonra yaklaşık olarak 1,5 ay süresince yuvada kalmaktadır. Yavrular yumurtadan çıktıklarından 38-45 gibi bir süre sonra yuvalıktan çıkmaya başlamaktadır. Yavrular yuvalıktan çıktıktan yaklaşık 2 hafta sonra bağımsız yaşamaya başlarlar. Yavru cennet papağanları çok çabuk büyürler, kilo alırlar ve bir yetişkin boyutunu alırlar.

" } ] }