{ "title": "Cennet Papağanı Kuluçka", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Cennet-Papagani-Kulucka-56.JPG", "date": "20.01.2024 15:13:20", "author": "Özlem goren", "article": [ { "article": "Cennet papağanı kuluçka, anavatanı Afrika kıtasıdır. Ama Hint Okyanusunda bulunan adalarda da çok sayıda bulunurlar. Bu papağanlar nemli ve sıcak iklimi sever. Bitki tohumları ve yeşil yapraklarla beslenen bu papağan türü insana olan yakınlığı nedeniyle sosyal bir kuş olarak tanınır. Toplumda bazı çok konuşan insanlara papağan gibi denilir. Bilinenin aksine cennet papağanı çok konuşmaz ama insanlarla iyi vakit geçirecek kadar sıcak kanlı bir hayvandır. Tek olarak beslendiğinde daha fazla ilgi göstermek gerekeceği için çift olarak beslenmesi daha uygundur. Hatta bu çiftleri çoğaltmak bile mümkündür. Papağan ailesine minik üyelerin katılması sizi de heyecanlandıracaktır. Bunun için cennet papağanının kuluçka dönemini üreme aşamalarını iyi bilmek gerekir. Eğer sizde cennet papağanı beslemeyi düşünüyor ya da besliyorsanız bu sevimli dostlarımızın özel hayatları ile ilgili birkaç tüyo verelim sizlere.

Cennet papağanı kuluçka dönemi

Cennet papağanlarının evde üretimi oldukça kolaydır. Eşlerine sadık olan bu papağan türü tek eşli yaşarlar. Eş seçiminde göz bantlarına dikkat edilmelidir. Göz bantlarının ince ve geniş olmasına göre eş seçilirse, anlaşmaları da kolay olur. Önceden tek yaşayan papağanınıza bir eş almaya karar verdiyseniz eşleri bir süre ayrı tutmalısınız. Onların birbirine alışmasına biraz zaman tanıyın. Çünkü bir arada tutulanlar, kolay evcilleşmez. Cennet papağanlarının çiftleşmek istediklerini oldukça asabi hareketlerinden ve yüksek ses çıkartmasından anlayabilirsiniz. Üreme döneminde kafeslerine yuvalık takarak, içine biraz kemirgen talaşı koyabilirsiniz. Yuvaları için şeritler halinde kesilmiş boya içermeyen kâğıtlar vermelisiniz ki yumurtalarını koyacak bir ortam hazırlasınlar kendilerine. Çiftleşmenin ardından geçen onuncu günde dişi ilk yumurtayı yapar. Diğer yumurtaları ise yaklaşık iki gün arayla yapar.

Cennet papağanları ortalama olarak beş tane yumurta yaparlar. Dişinin kuluçka süresi mevsim koşullarına göre değişir. Ama ortalama 21-25 gün sürer. Kuluçka dönemi başladıktan bir hafta sonra yumurtaları ışığa tutarak içleri dolu mu diye bakarsanız dişi kuşu boş yere kuluçkaya yatmaktan kurtarırsınız. Böylelikle hem dişi papağanı hayal kırıklığına uğramaktan kurtarırsınız hem de boşa yorulmasını önlersiniz. Yumurtalar kuşların yuvada olmadığı zaman kontrol edilmeli ve yumurtada koku olmaması için el sürmeden kontrol etmelisiniz. Dişi papağanı kuluçka döneminde erkek papağan besler. Bazı çiftler dönüşümlü olarak kuluçkaya yatabilir. Yani eşine yardımcı olan bir canlı türüne örnektir cennet papağanları. Yaklaşık üç, üç buçuk hafta süren bu bekleyişin ardından yavrular yumurtadan çıkmaya başlar. Yavrular yumurtadan tüysüz çıkmaktadır. Bu minik yavruların düzenli beslenmeleri için onlara yardımcı olmalı, kafese mama konmalıdır. Sürekli olarak bu minik yavruları kontrol etmeli, karınlarının tok olup olduğuna bakılmalıdır. Bunun için kursaklarını kontrol etmeniz yeterli olacaktır. Dişi ya da erkek papağan yavrulara zarar verirse, yavruları kafesten ayırabilirsiniz. Eğer böyle bir şey yaşarsanız yavruların iyi beslenmesi için sizde yardımcı olabilirsiniz. Onlarla bir bebekle ilgilenir gibi ilgilenmelisiniz. 1,5 ay sonra yavrular yavaş yavaş yuvadan çıkar. İki ayın sonunda da bağımsız yaşayabilirler. Bu süreçte yavrular dışarıdan takip edilmeli, fazla el sürülmemelidir.

" } ] }