{ "title": "Cennet Papağanı", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Cennet-Papagani-17.jpg", "date": "19.01.2024 23:29:54", "author": "damla şahin", "article": [ { "article": "
Cennet Papağanı: Anavatanı Afrika kıtasıdır. Madagaskar'da yaygın olarak bulunur. Tohumlarla beslenir nemli ve sıcak iklimi sever. Oyuncu ve insanlarla bağ kurabilecek sosyal canlı olan papağanı çift olarak beslenilir tek olursa yeterli ilgi gösterilmesi şarttır. Kafesinde dikkatini çeken oyuncaklar bulunmalıdır. En önemlisi de kafesinde kanat egzersizleri yapabilmesi için kafes içi geniş büyük olmalıdır. Sıcak yaz günlerinde banyoluk kullanılır. Müzik dinlemeyi çok sever kafa hareketleri ile eşlik eder. Boyları türlerine değişmektedir. 12-19 cm arasında 30-60 kilo arasındadır. Ömürleri ortalama 10 yıl olarak bilinir. Cennet papağanın 32 farklı renkte türleri vardır.

Cennet Papağan Dişi ve Erkek Farkı
Cennet Papağanı Hayat Tarzları: Günün erken saatlerinde yani hava aydınlanınca yemini yer sonra tiz sesiyle öter ve oyuncakları ile oynar. En çok aktif kuşlardan biridir sürekli oyuncakları ile ilgilenirler oyuncaklar müzik onlar için çok önemlidir. Ballı kemirme çubukları, halatlar, salıncak, ayna dikkatini çok çeker. İnsanlara karşı ilgi gösterir kafesten elinize almasanız bile papağan ile ilgilenmeniz konuşmanız gerekir. Gördüğü ve duyduğu her şeye tepki gösterir cennet papağanı.

Cennet Papağanı Kafes Seçimi: Cennet papağanı geniş içinde dolaşabileceği kafese ihtiyaç duyar. Kafes yüksek ve tellerine tırmanmayı sevdikleri için yatay olmalıdır. Kafesin üst kısmına ahşap bir tünek yerleştiriniz orada uyuyup dinlenecektir.

Cennet Papağanı Üreme: Evde üretimi kolaydır. Birbirleri ile kolay anlaşan tek eşli türlerdir. Eş seçiminde göz bantları önemlidir. İnce geniş göz bantlarına sahip türlerin kendi aralarında eş olmaları kolaydır. Sahiplenen dişi ve erkek papağan ayrı bir kafeste gözlemlendikten sonra papağanları bir araya getirilir. Üreme döneminde birbirlerine kur yaparken sesleri yükselir ve asabi canlılara dönüşür. Çiftleşmelerinden 10 gün sonra ilk yumurta 48 saat arayla gelir. Yumurtlama sayısı beştir. Kuluçka süresi nem ve mevsim oranına bağlı olarak 20-25 gün arasındadır. 7 günden sonra yumurtalar ışıkla kontrol edilir dolu olup olmadığına bakılır. Boş yumurta almak dişinin az yorulmasını sağlar. Yumurtaları kontrol ederken papağanların orada olmaması gerekir. El sürmeden kontrol etmek önemlidir.

Yavru Cennet Papağan Bakımı: Anne ve baba papağan yavrularını sürekli beslerler. Günlük mama hazırlarlar. Yavrular sık sık kontrol edilmeli ve temizlenmelidir. Yavruların tok olduğunu kursakların şişkin olmasından anlaşılır. Yavrular 45 gün içinde yuvadan çıkar. 60 gün içinde bağımsız olarak yaşamlarını sürdürür.

Cennet Papağan Alırken Dikkat Edilmesi Gereken: Sahip olacağınız papağanın değerleri ile inceleyip eşi olmamasına dikkat edin. Sonra ayrı bir kafese alıp dışkılamasını bekleyin ve kontrol edin. Tüyleri eksiksiz parlak olmalı, kabarık olmamalı, gözleri açık ve sağlıklı görünmeli, burunda akıntı olmamalı, ayakların ikisi yere tam basmalı, nefes alışı sakin normal şiddette olmalıdır. Cennet papağanı genelde 1 yaş civarında yetişkindir. Yaşı gagasının renginden ve gaga üzerinde kahverengi banttan anlaşılır. Yavruların burun delikleri daha belirgindir yetişkinlerde burun kısmı nemli olmadığı süre belli olmaz. Yavruların ayaklarında detay bulunmuyorsa 5 aydan büyüktür. Kırmızı gagalılar doğduğunda kahverengi ve turuncu arası olur sonra tamamen kırmızıya döner. Renk yavaş açılırsa gaga rengi beyaz olur.

Cennet Papağanı Eğitimi Nasıl Yapılır: Cennet papağan eğitimi sabır ilgi ister. Eğitim derken kendinizi alıştırmanız gerekir. Onu korkutacak ani hareketler yapmayın. Yanında yüksek sesle konuşmayın uyurken rahatsız edip huzursuz etmeyiniz. İstemediği besinleri yedirmeyiniz. Size alışması için aç kalmamalı. Papağan almadan önce kafesinizi satın alın aksesuarların düzenini isteğinize göre ayarlayınız. Papağanı evinize getirdiğinizde ilk defa bulunacağı ortam onu ürkütür ve korkutur. Bu yüzden alışması uzun sürecektir. İlk gün cennet papağanı rahatsız etmeyin. Kafesin yerini değiştirmeyiniz. Kafesin içine size alışmadan elinizi sokmayınız. Birkaç gün sonra korkutmadan konuşabilirsiniz söylediklerinize öterek cevap verene kadar devam edin. Sonra elinizle beslemeyi deneyiniz. Yemi görünce sizden korkmadan yerse ilerleme vardır. Yem yemeye alıştıktan sonra kafesin kapısını açın biraz bakındıktan sonra uçacaktır. Uçtuktan sonra yakalamak için korkutmayınız acıktığı zaman kafese geri gelecektir. Gelmezse elinize bir eldiven takıp yakalayabilirsiniz fakat acıktığı zaman buna gerek kalmaz. Kendinizi sevdirmeye alıştırdıktan sonra sizden kaçmayacaktır ama elinizden korkabilir. El hareketlerinize dikkat edip onunla konuşarak yaklaşınız. Sakin bir şekilde ensesini sevebilirsiniz size alışır elinize alıp mıncıklayıncaya kadar devam edecektir. Eğitimin iki püf noktası vardır. Cennet papağanı seçerken hareketli olup insanlardan rahatsız olmayan kuş seçin. Tamamen size alışması ve kolay eğitmek için 2 aylık yavru sahibi olmak en mantıklısıdır.
" } ] }