{ "title": "Dişi Sultan Papağanı", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Disi-Sultan-Papagani-44.jpg", "date": "20.01.2024 15:39:01", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Dişi sultan papağanı, sevecen hal ve hareketlerinden dolayı papağanlar arasında en çok tercih edilen kuş türüdür. Sultan papağanı kakadugiller familyasına bağlı kuş türüdür. Ana vatanı Avustrulya'dır. Bu papağanların Latince adı \"Nymphicus Hollandicu\" olarak geçmektedir. Bu papağanların dünyaya dağılması Avustralya'ya giden gezgin sayesinde olmuştur. Ülkemize ise Avustralyalı gezginlerden dolayı Hollanda üzerinden gelmiştir. Renleri beyaz, sarı ve gri olmaktadır. Sultan papağanı kendi içerisinde de 8 cinse ayrılmaktadır. Bunlar Grey, Lutino, White face, Pied, Albino, Cinnamon, Silver ve Pearl'dır. Bu çeşidin içerisinde sultan papağanının en az rastlanan türü Albino'dur.

Dişi sultan papağanı ve erkek sultan papağanı özel bir ilgi göstermenize gerek yoktur. Karakter özelliklerine göre sevgi ve ilgi gösterdiniz zaman insanlara daha çabuk alışmaktadır. İnsanlarla kolaylıkla iletişim kurabilmektedirler. Sultan papağanları başka kuş cinsleri ile karşılaştırıldığı zaman daha çok davranış birliği göstermektedirler. Çoğunluğu benzer davranışlar sergileyerek aynı şekilde anlatmaya çalışmaktadırlar. Bunun sebebi genellikle sürü halinde yaşadıkları için sosyalleşmeyi çok sevmektedirler. Örnek verecek olur isek gagaların alt kısmını sol ve sağ tarafa hareket ettirildiğinde ötmeye başlarlar. Bu tarz bir hareket yalnızca sultan papağanlarına özgü olan durumdur. Papağanların ayaklarında tüy olmadığı için bulundukların yerin oda sıcaklığı 25 derecenin altına düştüğü zaman ayakları üşümektedir. Üşümeden dolayı ayaklarını altına alarak ısınmasını sağlarlar. Bu davranış tarzı sultan papağanlar için olağan bir durumdur.

Dişi sultan papağanı cinsiyet ayrımı, çiftleşme

Diğer kuşlara kıyasla sultan papağanları daha çok konuşmaya yatkın olmasından dolayı az öterler. Bu papağanlarda tüy rengine ve ötüş şekline göre cinsiyet ayrımı yapılmaktadır. Erkeğe kıyasla dişi sultan papağanı sessiz ve sakin olurlar. Nadirde olsa arada bir hafif sesler ile ötebilirler. Bunun dışında kesinlikle gürültücü ve şamatacı olmazlar. Çiftleşmeye hazırlıkta erkek sultan papağanı dişiyi ikna etmek için değişik, farklı ses tonları ile alçak ve yüksek seslerde ötüşler yapar. Sultan papağanının erkekleri 60 aylık olduğunda dişiye kur yapmaya başlamaktadır. Değişik tarzda öter ve ayaklarının üzerinde hafifçe zıplarlar. Bazen de dizeler şeklinde sesler çıkarabilirler. Dişi papağan erkeğin ayağını azıcık ısırır. Bununla beraber öne doğru uzanır ve çiftleşme pozisyonuna hazırlanır. Bu hareketi ile çiftleşme isteğini söylemektedir. Tek başına olan dişiler kafeste kanatlarını yana düşürür ve öne doğru uzandığı zaman çiftleşmek için beklemeye geçer. Dişi bazen yüksek sesli ve agresif olarak ötebilir. Bunun sebebi kafeste tek başına olmasıdır. Bu durumdan hoşlanmazlar. Kafeste çifti var ise bu davranışı sergilemezler. Tek başına beslendiğinde de tüylerini yolmaktadırlar. Kafeste çift olan sultan papağanların bu sorunla karşılaşılmaz ve evcilleştirme açısından genellikle bu şekilde bakılması tavsiye edilmektedir. Dişi sultan papağanların göz çevreleri gri ve beyaz tüle kaplıdır. Sultan papağanının en doğru cinsiyet belirlemesi 9 aylık olduğunda tüy renginden yapılmaktadır. Dişi sultan papağanında baş bölümünde renkler ve kuyruğunun alt bölümündeki en uzun tüyünde enine doğru çizgiler vardır. Dişiye yukarıdan bakıldığında kafa şekilleri daha enli olmaktadır. Kafa yapıları yuvarlaktır. Kafasındaki renkler gri ve yanak kısımlarında soluk tonda kırmızı lekeler vardır. Dişi sultan papağanında ayrıca benekleri ilk tüy dökümünün ardından yok olmaktadır.

" } ] }