{ "title": "Grey Sultan Papağanı", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Grey-Sultan-Papagani-41.jpg", "date": "21.01.2024 02:36:29", "author": "derya han", "article": [ { "article": "Grey sultan papağanı, sultan türünün doğal hayatta karşılaşmış olduğu en çok görülen şeklidir. Sultan papağanlarının doğal rengi olarak tabir edilir. Grey sultan papağanının vücudunun her yeri koyu gri renkle kaplıdır. Bu türdeki papağanın kanatlarında simetrik olarak oluşmuş paralel giden beyaz çizgiler vardır. Gagalarının ve tırnaklarının bazı kısımlarında siyah lekelerin oluştuğu görülmektedir. Yanakları pembe renkte oluşmuş ve üzerinde benekler bulunmaktadır. Tüy değiştirecekleri ilk döneme kadar olan süre boyunca yüzleri ve vücutları aynı renk tonuna sahip olur. İlk tüy değişiminden sonra cinsiyetine göre renk oluşumunda da farklılık görülmektedir. İlk tür değişiminde dişilerin yüzleri gri renk olarak kalmaya devam eder ve erkek sultan papağanlarının ise sarıya dönerek değişim gösterir.

Grey sultan papağanları ana mutasyona sahip olan türde bulunan sultan papağanları olarak bilinir. Yani bütün papağan çeşitleri grey sultan papağanı ile eşleşmeleriyle oluşan papağanlardır. Saf olan bir grey sultan papağanı göğsünde ya da sırtında farklı renkler barındırmaz. Dişilerin yüzlerinde mat renge sahip olan yanaklarını kaplayan bir şekilde iki tarafta bir turuncu renk benek bulunur. Erkeklerin yüzünü kaplayan yuvarlak sarı bir renk üzerine yanaklarından ikisinde de turuncu renk benekler vardır.

Sultan papağanı sekiz farklı türe sahiptir. Papağan türleri arasında en çok sevilen ve en çok sevecen olan papağan türüdür. Bu türdeki papağanlar özel ilgi ve bakım isterler. Kökeni Avustralya'dır ve ülkemize ulaşımı Hollanda üzerinden gelmiştir. Alındığı günden itibaren gösterilen sevgi ile sizinle iletişime geçebilecek türde olan bir papağan çeşidi olduğu söylenmektedir. İçlerinden bir tanesi de grey sultan papağanı olan sultan papağanlarının sekiz tane farklı türü vardır. Bunlar; Albino, Grey, lutino, Cinnamon, Whiteface, Pied, Pearl ve silverdir. Albino sultan papağanları içerisinde en az rastlanan türdendir. Bunlardan bazıları ise melezdir. Diğer kuş türleri ile olan farkı ise evcilleştirmeyi sevmeleridir ve diğer kuş çeşitlerinden daha az öterler.

Grey sultan papağanı bakımı her şeyden evvel ilgi ve sevgi gerektiren bir iştir. Soğuğa fazla dayanamazlar. 15 derecenin altına düşürülmeyen bir oda sıcaklığında yaşarlar. Bulundukları kafeslerin boyutları 50x50x50 olarak seçilmesine dikkat edilmelidir. Kafesin içerisinde tünemeleri için tahta olan bir tünek bulundurulmalıdır. Grey sultan papağanları lahana, salatalık ve marul gibi sebzeler yiyerek beslenirler. Yaşama süreleri ortalama 20-30 yıl aralığında değişim göstermektedir. Eğer bakımı çok iyi koşullarda sağlanırsa ve çok iyi ilgi ve sevgi gösterilir ise yaşam sürelerinde artış sağlanabilir. Gagaları, tırnakları kesilmez ya da temizlenmez çünkü bu işlemleri kendi kendilerine yapmaktadırlar. Ayrıca Grey sultan papağanı konuşmayan bir türdür.

" } ] }