{ "title": "Gri Papağan", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Gri-Papagan-58.jpg", "date": "19.01.2024 14:34:43", "author": "Emre Sayın", "article": [ { "article": "
Gri papağan, Afrika gri papağanı ya da Amazon papağanı ismiyle de anılan ve uzun yıllardır evlerde yaygın olarak beslenen en popüler papağan cinlerinden biridir. Oldukça gelişmiş bir konuşma yeteneğine sahip olan gri papağanlar, aynı zamanda kolay eğitilebilir yapılarıyla da diğer papağan türlerinden ayrılmaktadırlar. Diğer birçok papağan cinsi gri papağanlara göre çok daha güzel ve renkli bir görüntüye sahip olsalar da hiçbiri eğitilebilirlik ve konuşabilme açısından gri papağan kadar yetenekli değildirler. Bu nedenle papağan almak isteyen ve görüntüden çok yeteneğe önem verenler tereddüt etmeden gri papağanları tercih edebilirler. Gri papağanların taklit konusundaki ustalıkları onlara duydukları sesleri aynı şekilde söyleyebilmelerinin ötesinde aynı ses tonu ve vurgularla söyleyebilme özelliğini de kazandırmaktadır.

Gri Papağan Özellikleri Nelerdir?

Gri papağanlar genellikle Güney Amerika, Avustralya, Asya ve Afrika'da yaşasalar da popülerliklerinden dolayı dünyanın her yerine aktarılmaktadırlar. Bir erkek gri papağanı ortalama bir güvercin boyutlarına sahip olmakla birlikte dişiler daha ufaktırlar. Vücutları gri, kuyrukları kırmızı olan bu papağan cinsinin gözleri ise gri tonlarındadır. Çoğunlukla 20-25 yıl yaşayan gri papağanların 70'li yaşlara kadar yaşayanları da bulunmaktadır.

Doğal ortamlarında meyve ağaçlarından beslenmeyi seven gri papağanlar, zeytin ağaçlarının meyvelerinden katı yumurtaya, sütlü kuru ekmek parçalarından haşlanmış patatese, mısır ve tuzsuz ay çekirdeğinden tahıl ve tohum çeşitlerine kadar pek çok farklı besin türünü yiyebilmektedir. Bu yüzden petshop'larda satılan karma ve vitaminli özel papağan yemleri ile meyveler de kesinlikle gri papağanın besinleri arasında yer almalıdır.

Gri papağan eve getirildiği ilk gün ışık alan, sakin bir odada kalmalı ve ortama alışması beklenmelidir. Bu süre zarfında papağan ile tek kişi ilgilenmeli ve yemeği, suyu düzenli olarak her gün değiştirilmelidir. Asla ortama ve ortamdaki kişilere alışmadan ele almaya, tutmaya kalkışmamalıdır. Konuşması içinse ilk etapta kısa ve kolay kelimeler seçilmelidir. İsmine kolay alışabilmesi için adının da kısa olması gerekmektedir.

Gri papağan için seçilen kafes olabildiğince büyük boyutlara sahip olmalı ve papağan içinde rahatça kanat açabilmelidir. Kafes içinde ise gaga taşı, karışık kaliteli yemler ve içme suyu yer almalıdır. Ayrıca papağanın sıkılmaması ve hareket edebilmesi için bulunduğu ortamda zil, ayna, tırmanabileceği tarzda merdivenler olması önemli ölçüde fayda sağlayacaktır.

Uzun ömürlü olmalarına rağmen diğer yandan hassas bir yapıya sahip olan gri papağanlar, kolayca hastalanabilmekte hatta ölebilmektedirler. Özellikle rüzgâr, toz, koku gibi detaylara karşı üst düzeyde duyarlı olan bu papağan cinsinin bulunduğu ortamlarda esinti veya rüzgâr, toz, duman, gaz, boya ve benzeri kokular olmamalıdır. Aksi takdirde tüy dökme, titreme, hapşırık, ishal gibi hastalıklarla başlayan süreç papağanın ölümüne kadar ilerleyebilmektedir. Ek olarak tek başına sorunsuz şekilde beslenebilen gri papağanların çok zeki ve duyarlı canlılar oldukları unutulmamalıdır. Bu sebeple uzun süre yalnız bırakılmamalı ancak rahatsızlık verecek düzeyde çok ilgi de gösterilmemelidir. İlgisizlik ya da rahatsız edilme gibi durumlarda gri papağanlar tüylerini koparabilmekte ve dış dünyayla iletişimlerini kesebilmektedirler. Her açıdan hassas, aynı zamanda çok zeki olan bu papağan cinsinin tüm canlılar gibi özel olduğu unutulmamalıdır.
" } ] }