{ "title": "İskender Papağanı Özellikleri", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Iskender-Papagani-Ozellikleri-46.jpg", "date": "19.01.2024 10:16:15", "author": "Hayrettin Çelik", "article": [ { "article": "
İskender Papağanı Özellikleri, İskender papağanı Latince adı ile Psittacula eupatria olup papağangiller familyasına ait olan papağan türü olarak bilinmektedir. Diğer bilinen, İskender papağanı olarak isimlendirilen daha küçük tür için ayırt edebilmek amacı ile büyük İskender papağanı da denilmektedir. Türkiye'de bilinen iki papağan kuşu türlerinden birisi de bu papağandır. Bu yönüyle İskender papağanı özellikleri bizim ülkemizi de yakından ilgilendiren bir husustur. Zira evde papağan beslemek isteyen kimselerin bu kuş türünün yaşam alanlarını, büyütülmesini ve tüketmiş olduğu besinleri bilmesi gerekir. Bunun için de İskender papağını özellikleri hakkında araştırma yapması şarttır.

Genel Özellikleri Nelerdir?

Soğuğa dayanaklı yapıları sebebiyle bu kuş türü için birçok yaşam alanında rahatlıkla yaşamalarının mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle de Pakistan, Hindistan ve Afganistan gibi Asya ülkelerinde bulunmaktadır. Bunun yanı Somali, Nepal gibi Afrika ülkelerinde de hayatlarını devam ettirmektedirler. Aynı zamanda Avrupa ülkelerinden ABD, İngiltere ve Almanya içinde bu papağan türüne yoğun bir ilgi görülmektedir. Zira bu hayvan türlerinin büyük şehirlerde rahatlıkla yaşadıkları gözlemlenmiştir. Özellikle de parklarda sürüler halinde bu kuş türüne rastlamak mümkündür. Bu yönü ile İskender papağanı özellikleri bakımından geniş bir yayılım gösterdiğini söylemek mümkündür.

Dış Özellikleri Nelerdir?

Anatomik açıdan İskender papağanı özellikleri için oldukça geniş büyüklüğe sahip bir papağan türü olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü bu kuş türü 50-60 cm arasında değişen bir büyüklüğe sahiptirler. Bu özelliği bakımından diğer papağan familyasından ayrıldığını söyleyebiliriz. Boyun kısmının önünde siyah renkte bir bant bulunmaktadır. Bunun ile arka kısımda ise pembe renkteki bant mevcuttur. Genellikle birçok türünün kanatlarının üst kısmında yani omzunda kırmızıya yakın bir kahverengi leke bulunmaktadır. Kuyruk tüyleri ise yeşille mavi renkleri arasında değişmektedir. Kuyruğunun ucuna doğur gelindiğinde ise sarı rengi yakın bir renk almaya başlarlar. Gaga rengi birçok papağan türü gibi kırmızı renktedir. Göz yapıları itibariyle soluk bir sarı renk söz konusudur. Son olarak ayakları için yeşile yakın bir gri tonda renge sahip olduğunu söylemek mümkündür.

İskender Papağanı Yaşam Şekli

İskender papağanı özellikleri arasında yaşam şekillerine de değinmemizde fayda vardır. Çünkü bu hayvan türleri genellikle orta dereceli ağaçlı bölgelerde sürü halinde yetişebildiği bilinmektedir. Bu özelliği bakımından şehir yaşamında sıklıkla bu papağan türüne rastlamak mümkündür. Bunun yanı sıra orman hayatında da hayatlarını vahşi bir şekilde devam ettirebilirler. Nevrezil, çekirdek, tohum ve meyve ile beslenirler. Akşam olduğu zaman ise sürüler halinde hep aynı ağacın üstünde bir araya gelerek geceyi geçirirler.

Üreme faaliyetleri için genellikle ağaçlara açmış oldukları yumurtaları bırakırlar. Yumurta sayısı 2-4 arasında değişmektedir. Yaklaşık olarak 20 ya da 25 gün içerisinde yumurtadan çıkan yavru İskender papağını özellikleri bakımından anne ve babanın bakımına muhtaçtırlar. Aradan 6 hafta geçmesi halinde ise yuvayı terk ettikleri görülmektedir.
" } ] }