{ "title": "İskender Papağanı", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Iskender-Papagani-73.jpg", "date": "21.01.2024 01:22:23", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
İskender Papağanı, papağangiller ailesinin alt türlerinden biridir. Latince adı Psittacula eupatria olan ve İskender Papağanı olarak isimlendirilen papağan türüdür. Aslında bu türün Psittacula krameri adında bir çeşidi daha var. Bu sebeple bizim bahsedeceğimiz Psittacula eupatria'ya büyük İskender Papağanı ismi de verilmektedir. Asya ülkelerinde yaşarlar. Başlıca yaşadığı ülkeler; Pakistan, Afganistan ve Hindistan'dır. Bunun yanında ülkemizde yaşayabilen 2 papağan türünden biridir. Bazı Avrupa ülkelerinde ve Amerika'da şehir içinde sürüler halinde de görülürler. İnsanlara yakın olmayı çok severler. Diğer papağan çeşitlerinin aksine bütün aile bireyleri ile yakın ilişki kurabilmektedirler. İnsanlara düşkün olan bütün evcil hayvan çeşitleri gibi İskender Papağanı'da yalnız kalmaktan hoşlanmayan ve sürekli ilgi bekleyen bir hayvandır.

İskender Papağanın Özellikleri Nelerdir?

İskender Papağanını öteki türlerden ayıran önemli özelliklerden biri soğuğa dayanıklı olmasıdır. 45-60 cm büyüklüğe ulaşabilirler. Boynunda bir bant bulunur. Bu bant boynun ön kısmında siyah rengindedir, arka kısmındaysa pembe rengindedir. Kanatlarının üzerindeyse kırmızı ya da kahverengi bir leke bulunmaktadır. Kuyruğunda bulunan tüyler yeşil ve mavi renkte olup, bu renk uçlara doğru gittikçe sarı bir renk halini almaktadır. Gözleri sarı, ayakları yeşilimsi ya da sarı, gagası ise kırmızı rengindedir. İskender Papağanı, kendisine çok benzeyen Pakistan Papağanı ile karıştırılmaktadır. Ancak iki türü birbirinden ayıran belirgin farklar bulunmaktadır. İskender Papağanı, Pakistan Papağanına göre daha iri ve uzun boydadır. Ayrıca İskender Papağanının omuzunda bordo renkli lekeler bulunmaktadır. Gagaları ise bordo renkli ve uçları sarımtıraktır. Suyu çok severler ve her fırsatta banyo yaparlar. Sahipleri tarafından üstlerine sprey yardımıyla su sıkılmasından çok hoşlanırlar. Renkleri genel olarak yeşildir. Nadiren mavi ve sarı İskender Papağanı çeşitleri de görülebilir. Ayrıca bu papağan türünde doğuştan pigment eksikliği sebebiyle deri kıllar ve gözlerin beyaz renkte olması görülebilir.

İskender Papağanı Beslenmesi

İskender Papağanı da diğer papağanlar gibi hazır tahıllı yemler ile beslenebilirler. Tuzsuz ve baharatsız kuru yemişlerden hoşlanırlar. Ayrıca günlük olarak, taze meyve ve sebzelerden verilebilir. Haftalık olarak da özel hazırlanmış mamalar verilmesi onları çok daha sağlıklı ve mutlu yapacaktır.

Yaşayışı ve Üremesi

Bu papağan türü genelde ormanlarda ve ağaçlı bölgelerde sürüler halinde yaşarlar. Tohum, meyveler ve meyve çekirdekleri ile beslenirler. Geceleri sürü halinde ağaçlar üstünde geçirirler. Üremek için ağaçlarda bulunan ya da kendi açtıkları kovukları kullanırlar. Bu kovuklara 2-4 tane yumurta bırakırlar. 20-25 günlük kuluçka süresinin bitiminde yavrular çıkar. Yavrular hem anne hem de baba kuş tarafından yaklaşık olarak 1,5 ay beslenmektedirler. İskender Papağanı sevilen bir ev kuşu olarak beslenmektedir. Yetiştirilenlerin beyaz, sarı ve mavi gibi değişik renkleri de bulunur. Bakımı oldukça kolay bir çeşittir. Bu sebeple papağan beslemeye yeni başlayacaklara bu tür önerilebilir.

Kafes Seçimi

İskender Papağanı uzun boylu bir papağan çeşididir ve bu yüzden uzun kafeslerde bakılması gerekmektedir. Uzun kuyruğunu kafes içinde rahat hareket ettirebileceği yükseklik ve genişlikte bir kafes olmalıdır. Ayrıca bu kuşlar gaga kullanmayı çok severler. Bu sebeple kafeslerinde kemirecekleri ve oyun oynayacakları uygun plastik veya hasır örgü tarzı oyuncaklar bulundurulursa iyi olacaktır.

İskender Papağanı Konuşma Yeteneği

İskender Papağanı, çok konuşkan papağan türlerindendir. Çok yaygın olarak beslenmediğinden ne kadar konuşabildiği tam olarak belli değil. Fakat konuşan türlerinin çok iyi taklit yetenekleri olduğu bilinmektedir.

İskender Papağanı Cinsiyet Ayrımı

Erkeklerin boyun kısmında siyah ve belirgin bir halka bulunur. Dişilerde ise bu halka bulunmaz.
" } ] }