{ "title": "Jako Papağan Çiftleşmesi", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Jako-Papagan-Ciftlesmesi-16.jpg", "date": "21.01.2024 15:15:41", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Jako Papağan Çiftleşmesi, Jako papağan Afrika gri papağanı papağangiller familyasında orta büyüklükte bir papağan türüdür ve Türkiye'deki adı da gri papağandır. Jako papağan 30-35 cm boylarında gri ve siyah tonlarda kuyruğu uzun kırmızı veya bordo renklerdedir. Jako papağının konuşma yeteneği oldukça gelişmiştir, iyi bir bakım ve ilgide 1000 kelimeye kadar ezberleyebildiği gibi sorulan sorulara da mantıklı cevap verdiği bilinmektedir. Batı ve orta Afrika'nın ikincil yağmur ormanlarının Endemik türlerinden olan jako papağanı meyve, tohum, palmiye tohumu hatta salyangoz ile beslenmektedir. Jako papağanı 80-90 yıla kadar yaşadıkları bilinir.

Jako Papağanı çiftleşmesi nasıl olur? Jako papağanları 4-5 yaşlarına geldiklerinde ergin leşmiş cinselliğe ulaşmış oldukları bilinir. Bu erginlik bazen daha ileri yaşlara kadar aşabilir ve ortalama 3-5 yumurta bırakırlar. Jako papağanının çiftleştirilmesi ilk olarak papağanların birbirini tanımaları sağlanır. Jako papağanı çiftleşeceği eş ile tanıştırılmadan önce evde çiftleşecek papağanlar bir ay süreyle gözlem altında tutulmalıdır. Eşleşecek Jako papağanlarının sağlık sorunu olmadığı anlaşılınca papağanlar ayrı kafeslere konulur ve aynı odada fakat uzak mesafeli yerlere konulur. Kafesler aynı odada bulundurmalı ve birbirine alışmalarını sağlamak gerekir. Kafesler yaklaşık 10 gün sonra yan yana getirilir. Jako papağanları eğer ki agrasif değiller sakin davranıyorlar ise çiftleşme dönemi gelmiş demektir. Bu durumda eşleştirme başarılı olacak demektir. Aynı zamanda Jako papağanları birbirine kafes tellerinde öpüşmeleri, yiyecek ikram etmeleri de çiftler arasındaki uyum göstergesi olarak kabul edilmektedir. Çiftleşmeleri için kafese konulan papağanlara bu sürede çok fazla müdahale etmemek gerekir. Çiftleşecek papağanların kafesinin içerisine tünek, yemlik, yuvalık, oyuncak gibi jako papağanlarının rahat edebileceği gibi bir ortam hazırlanmalıdır. Bu kafes papağanların boyuna göre orta boy veya büyük boy kafes olmalı ve çiftleşecek papağanları bu kafesin içine konulur. Çiftleşecek Jako papağanları aynı anda ve akşam saatinde, uykuya yatmalarından önce konulmalıdır. Kafese konulan papağanlar asla rahatsız edilmemeli mümkünse kafes fazla kullanılmayan bir odaya konulur ve yem değiştirme, kafes temizliği hep aynı saate yapılır. Çiftleşecek papağanları fazla rahatsız etmemek gerekir, rahatsız edilmekten hoşlanmazlar.

Kuluçka Dönemleri: Jako papağanları Eylül ve temmuz ayları arasında jako papağanlarının kuluçka dönemleridir. Kuluçkalık dönem papağanların boyutlarına göre değişmekte ve küçük boyuttaki papağanların kuluçka süresi 18-20 gün, orta boyda olan jako papağanların kuluçka dönemi ise 21-25 gün daha büyük papağanlarda ise 26-28 gün olmaktadır.

" } ] }