{ "title": "Jako Papağan Üretimi", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Jako-Papagan-Uretimi-65.JPG", "date": "19.01.2024 23:15:35", "author": "Harun Duman", "article": [ { "article": "
Jako Papağan Üretimi, Papağanların üretilmesi çok rahat gibi görünse de oldukça zahmetli bir “üretim öncesi” döneme sahiptir. Bu üretimdeki en büyük sıkıntı orta ve büyük papağanların cinsiyetlerinin herhangi bir fiziksel özelliğe bağlı kalınmayarak ayrılmasıdır. Bu noktada uygulanabilecek en sağlam çözüm yolu DNA yöntemidir. Bu yöntem ile %99,9 oranında doğru veri alabilme şansınız bulunmakta.

Cinsiyetlerinden emin olarak aldığınız papağanı ya da papağanları ilk etapta 30 gün boyunca karantina altında tutmak sizin için çok yararlı olacaktır. Bu süre içerisinde yeni gelen papağanın dışkısından, yemini yemesine, hareketliliği gibi birçok faktör dikkatle gözlemlenmelidir. Bu geçen dönem içerisinde papağan ya da papağanlarla ilgili herhangi bir problemle karşılaşırsanız bu noktaya gelene kadar yaptığınız işlemleri (Yeni damızlık papağan almak, DNA testi ve 30 gün karantina) tekrarlamak sizin için en doğru yol olacaktır. Eğer herhangi bir problemle karşılaşmazsanız, bir sonraki seviyeye geçebilirsiniz. Bu seviyede ise ayrı kafeslere aldığınız dişi ve erkek papağanı aynı odanın uzak noktalarına koyarak birbirleriyle olan iletişimlerini incelemelisiniz. Kafesler arasındaki mesafe gün geçtikçe azaltılmalıdır 10. Günün sonunda kafes telleri birbirine değecek aşamaya getirilmeli ve çiftleri dikkatli ama onları rahatsız etmeden izleyebirsiniz. Eğer çiftler arasında agresif davranışlar yoksa birbirlerine yiyecek ikramında bulunuyorlardır, kafes tellerinden öpüşüyorlarsa bir sonraki seviyeye geçilmeli; ama çiftler arasında bir agresiflik var ise eşler değişmelidir.

Papağanlar olağan ise farklı 3. Bir kafese alınmalıdır. Yeni kafesin tüm ihtiyaçları karşılanmalı, içerisine tünek, oyuncak, yuva gibi aksesuarların hepsi dahil edilmelidir. Papağanlar yeni kafese akşam uyuma saatinde alınmalı ve mümkün olduğunca rahatsız edilmemeleri gerekir. Bakım işini hep aynı kişi aynı vakitte yapmalıdır. Jako Papağan Üretimi içinDikkat edilecek en önemli şey dişinin yumurtlama sıklığıdır. Çünkü bazı tür papağanlarda dişiler aşırı yumurta bırakmaktadırlar. Böyle bir durumu engellemek için yuvalığı kafesten alabilir veya erkekle dişinin kafesini ayırabilirsiniz. Eğer bu hassasiyette yapılmazsa bu durum, bitkinleşen dişi rahatsızlanıp ölebilir.

Kuluçka Dönemi; Küçük papağanlarda kuluçka süresi 18-20 gün, orta boylardaki papağanlar 21-25 gün, büyük boy papağanlarda 26-28 gün sürmektedir. Genel olarak dişiler son yumurtayı yumurtladıktan sonra kuluçkaya yatar. İlk yumurta ile son yumurta arasında beklenmelidir. Son yumurta olduğu zaman eğer dişi kuluçkaya yatmak için isteksizse yumurtalar kuluçka makinesine alınması gerekir.

" } ] }