{ "title": "Jako Papağan Yumurtası", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Jako-Papagan-Yumurtasi-74.jpg", "date": "21.01.2024 02:04:20", "author": "derya han", "article": [ { "article": "Jako papağan yumurtası, elde edebilmek için kuluçka süresi küçük papağanlarda 18-20 gün iken orta papağanlarda ise 21-25 gün aralığında devam etmektedir. Yumurtlamayı sağlamak çok basit bir işlem gibi görünse de öncelikle gerçek dişi ve erkek papağan bulmak gerekmektedir. Bunun doğru olarak bulunup sağlanması için DNA testi yaptırılarak cinsiyetlerini belirlemek çok önemli bir aşamadır. Çünkü çoğu kez başarısız sonuç elde edilebilmektedir.

Jako papağan yumurtası için çiftler birleştirilmeden önce yeni gelmiş olan papağan yaklaşık olarak 30 gün karantina altında bekletilmelidir. Bekletilen bu süre içerisinde papağanın fiziksel özellikleri ile yem yemesi ve hareketliliği kontrol edilmelidir. Bu işlemin amacı herhangi bir sağlık probleminin olup olmamasını kontrol etmektir. Eğer herhangi bir problem ya da sıkıntı yok ise öncelikle papağanlar ayrı kafeslere ama birbirlerine yakın konumlara alınmalıdır. Aynı oda içerisinde 1-2 gün bekletilmelidir. Daha sonra birbirleriyle kafes tellerinden iletişim kuracak kadar yakına alınmalıdırlar. Çiftler rahatsız edilmeden izlenmelidir. Ters davranışlar gözlemlenir ise ve bu gibi negatif durumlarda zaman içerisinde bir azalma gözlemlenemez ise çiftlerin birbirlerine uyumsuz olduğu tespit edilerek başka eşler bulunmalıdır.

Jako papağan eşleri birbirlerine ilgi gösteriyor, birbirlerine yiyecek ikramında bulunuyor ya da birbiri ile öpüşüyorlar ise bu çiftler birbirlerine uyum sağlamış oldukları için papağanlar aynı kafes içerisine alınabilirler. Bazı papağan türleri içinde bulundukları kafes içerisinde korumacı özellik sergiledikleri için bu iki papağanın dışında hiçbir papağanın kullanmamış olduğu bir kafes tercihi yapılmalıdır. Çiftler kafese koyulmadan önce tüm hazırlıklar sağlanarak, kafese koyulduktan sonra ise çok az müdahalede bulunulmalı hatta hiç müdahalede bulunulmamalıdır. Kafesin kimsenin bulunmadığı bir odaya konulmasına dikkat edilmelidir. Yuvalık alan zorunlu haller dışında açılmalıdır. Jako papağan yumurtası bazı dişilerde çok fazla olabiliyor. Eğer bu çok fazla bir şekilde devam ediyorsa yuvalık kapalı olan ortamdan alınmalıdır. Yumurtlama yine de fazla ise erkek ve dişi papağanın kafesleri ayrılmalıdır. Jako papağanı yumurtasını son kez bıraktıktan sonra tam anlamıyla kuluçkaya yatarlar. Kuluçka süreleri ise papağanın boyutuna göre 18-25 gün arasında değişebilmektedir.

Jako papağanının yumurtasının dölsüz olduğu düşünülüyor ise yumurtalar 10 gün sonra kontrol edilebilir. Kâğıttan rulo hazırlanarak bu durum rahatsızlık verilmeden kontrol edilebilir. Hava kesesinin olduğu yer küçük ve koyu renk olarak görünüyor ise embriyo oluşum süresi içerisindedir. Jako papağan yumurtası büyük ve içi boş olarak görünüyor ise döllenme olmamıştır. Kuluçka süresi bittikten sonra yavru jako papağan yumurtasından çıkar ve bu durum kafes içerisinden gelecek seslerden anlaşılabilir. Bazı durumlarda yumurtadan çıkış engellenebilir. Nem oranının düşüklüğü, yumurtanın içinde ters durmak bu engellerden bazılarıdır. Yavru jako papağanın yumurtasından çıkması 3 gün geciktiyse bu durum elle sağlanabilir.
" } ] }