{ "title": "Jako Papağan", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Jako-Papagan-76.jpg", "date": "20.01.2024 02:20:02", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Jako papağan, oldukça dikkat çekici kafes kuşlarından biridir. Afrika kökenli olan Jako papağan Amazon papağan ismiyle de bilinmektedir. Güney Amerika, Afrika, Asya ve Avustralya gibi bölgelerden getirildikleri bilinmektedir. Jako papağanlar pek çok farklı renge sahiptir. Afrika papağanlarının bazı türleri Jako papağanlarına göre daha hoş bir görünümde olsa da konuşma kabiliyetleri Jako papağanlara göre daha azdır. Kabiliyetli papağanlar olan Jako papağanları, sahiplerinin sesini çok iyi şekilde taklit edebilir. Erkek Jako papağanı genelde güvercin kadardır, gri Jako papağanlarının kuyruk kısmı açık kırmızıdır. Bu kırmızılık ergin olan papağanlara has bir durumdur. Ergin olmayan papağanların kuyrukları ise koyu kırmızıdır. Papağan henüz bir yaşına ulaşmamışsa gözleri siyah olur. 1 yaşından büyük papağanların ise gözleri gri olur. Jako papağanları ortalama olarak 20-25 yıl kadar yaşayabilir. Ancak 70 yıl yaşadıkları da bilinmektedir.

Jako papağanı üreme: Jako papağanlarının çiftleşebilmesi için öncelikli olarak papağanların birbirine alışması gerekir. Çiftleşme için alınan papağan aynı odada fakat farklı kafeslerde bir süre bekletilmelidir. 10 gün kadar aynı odada bulunan papağanların 10 gün sonra kafesler yan yana alınmalıdır. Papağanlar eğer bu süre içinde sakin tavırlar sergilemeye başlamışsa çiftleşme için uygun zaman gelmiş demektir. Kafese çiftleşme için alınan papağanlara dışarıdan müdahale edilmemesi gerekir. Kafes içinde papağanların rahat edebilmesi için ortamın hazırlanması gerekir. Jako papağanlarının çiftleşme dönemleri Temmuz-Eylül ayları arasıdır. Kuluçka süreleri de papağanların boyutlarına göre değişkenlik gösterebilir. Ufak boyutlu Jako papağanlarının kuluçka süresi 18-20 gün olurken orta boy papağanların 15-21, büyüklerin ise 26-28 gündür.

Jako papağanın cinsiyet ayrımı: Jako papağanları için dışarıdan bakılarak ya da incelenerek cinsiyet ayrımı yapmak zordur. Bunun için en güvenli yöntem DNA testi ya da endoskopi yaptırmaktır. DNA testi biraz maliyetli bir yöntem olduğunda çok fazla tercih edilmemektedir. Daha çok endoskopi yöntemi kullanılarak cinsiyet ayrımı kolaylıkla yapılabilir. Endoskopi yöntemi ayrıca papağanın yaşı ve üreme bilgileri hakkında da cevap verebilir. Bunların haricinde tüylerine bakılarak da ayrım yapılmaya çalışılabilir. Dişi Jako papağanlarının tüyleri 4-5 santim, kuyruk uçlarındaki tüyler gümüş rengi olur. Kanatları üzerinde siyah bir bant mevcuttur. Erkek papağanlarda ise yanaklarında kavuniçi bir parlaklık vardır.

Jako papağanı ne yer?

Doğada bulunan Jako papağanları ağaçlarda meyveleri ya da tohumları yer. Evcil papağanlar ise çeşitli şekillerde beslenebilir. Hazır paket satılan kuru mamalar, ay çekirdeği, yer fıstığı, yulaf, haşlanmış patates, marul, pişmiş et, fındık, haşlanmış yumurta, peynirle beslenebilir. Günlük olan Jako papağanlarına 3-5 arasında değişik besinler verilmelidir.

Jako papağanı bakımı: Jako papağanlarının her yaş döneminde bakımları genel anlamda aynıdır. Yavru olan papağanların banyosu için çok dikkatli olunmalıdır. Banyo yapmayı çok sevseler de kışın banyo sıklığı azaltılmalıdır. Sıcak havalarda haftada 1 kez soğuk havalarda ise ayda en fazla 2 defa banyo yapmaları yeterlidir.

Jako papağanı eğitimi: Yeni sahip olunan papağanın birkaç gün rahatsız edilmemesi gerekir. Bu süre papağanın yeni evine ve kafesine alışması için önemlidir. Ayrıca alçak sesle konuşmak ve ani hareket yapmaktan kaçınmak gerekir. Papağanın sevdiği yiyecekler ona elle ikram edilebilir. Papağan sahibine alışana kadar eli kafes içine sokulmamalı ve mümkün olduğunca papağanı hep aynı kişi beslemelidir. Papağanla öncelikle arada güven kurulmalı ve bu güven duygusundan sonra eğitime başlanmalıdır.
" } ] }