{ "title": "Monk Papağanı", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Monk-Papagani-56.jpg", "date": "20.01.2024 04:10:43", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Monk papağanı, diğer adıyla quaker papağanı ülkemizde çok nadir beslenen fakat Avrupa'da çok popüler olan bir papağan türüdür. Doğal bölgeleri olan Güney Amerika dışında, alt türlerine göre değişen şekillerde Arjantin, Paraguay, Uruguay'da, Brezilyada ve Bolivya'da yaygın yetişirler. İnsanlar tarafından Kuzey Amerika, Porte Rico, Mallorca, Almanya, Belçika, Fransa, İtalya, İsveç, İngiltere, İspanya, Portekiz'de yaygınlaştırılmıştır.

Gayet uysal ve uyumlu çoğunlukla sürüler halinde yaşayan bir türdür. Eşleşme ve üreme dönemlerinde ise sürü kendi içinde yaklaşık 10 çiftten oluşan ufak gruplara bölünür. Bu küçük gruplar, yumurtalarını kurdukları ortak yuvada bırakırlar.

Monk papağanı genel görünümü: Erkek ve dişilerin görünümleri aynı renktedir. Zemin renkleri yeşil renkte, alın kısmı mavi gridir. Yüzü de beyaz gri tonda, boyun bölgesini de kapsayan bir maskesi bulunur. Kahve/ gri tonlarında olan göğüs tüylerinde ise açık gri tonlarında serpmeler vardır. Karın kısmının üst ve alt kısmında renkleri yeşil/ sarı tonlarındadır. Ayak üstünde ve kuyruk üstünde bulunan tüylerin tonları ise sarımsı yeşil tonlarıdır. Kanat uç tüyleri mavi ve siyah renklerde, kanat altları açık gri renkte ve soluk mavi rengindedir. Kuyruk tüylerinde ise üst kısmı mavi ve yeşil renkte, alt kısımları ise açık mavi ve yeşil rengin karışımı şeklindedir.

Gaga renkleri ise açık kahverengi tonunda olmaktadır. Göz irisi ise koyu kahverengidir. Göz çevresinde ise gri bir halka vardır. Halka olan kısım tüysüzdür. Ayakları da aynı şekilde gri tonda olur. Genç olan kuşları yetişkinlerden ayırmak için alın ve yüz maskelerindeki renklere bakmak gerekiyor. Genç monk papağanlarında bu bölgeler daha yeşil bir tonda olur. Boyu 23-31 cm arasında olur. Ağırlığı ise 120-140 gr arasındadır.

Monk papağanın beslenmesi: Beslenme konusunda çeşitliliği sever. Tohumlar, meyveler, otsu bitkiler, tomurcuklar, böcekler ve onların larvalarıyla beslenirler. Yavru kuşlar ilk haftalarda hayvansal gıdalarla beslenirler. Tarım alanlarında sürü halinde geldikleri zaman epey bir hasara yol açtığı için tarımcılar tarafından pek sevilmezler.

Monk papağanı üreme: Üreme zamanı doğal ortamlarında ağustos ve kasım aylarında olur. Yumurta sayısı ise 5 -6 arasında, nadiren de 8 adet olur. Kuluçka süresi ise 21-23 gün arasında olur. Yavru kuşlar bu süreyi takip eden zaman içerisinde yaklaşık 42-45 gün sonra yuvadan uçabilecek duruma gelirler. Bu aşamadan sonra 2-3 hafta sonra anne ve basından bağımsız yaşayabilirler. Monk papağanları genelde doğal ortamlarında ağaç kovuklarında, kayalarda oluşan ufak oyuklarda yumurtlarlar. Yuvalarını yüksek ağaç veya palmiye ağaçlarının tepelerine kurarlar. Monk papağanları toplu yuva sistemi kurarlar. Koloni şeklinde yuva kurarlar. Bu tür yuvalarda 5 ya da 10 çift kuş birlikte çalışırlar. Yuvalar iç içe geçmiş ama birbirinden iç kısmından ayrılmış evler şeklindedir. Her çift kendisine ayrılmış yuvada yumurtlar.

Monk papağanları ortalama 20-30 yıl arasında yaşamaktadırlar. Soğuk ve sıcak havalardan etkilenmezler. Büyük bir kafese ve çokça oyuncağı severler. Diğer papağanlar gibi sürüler arasında yaşarlar. Cana yakın ve çok hareketli bir türdür. En iyi insanları taklit eden ve konuşan bir papağan türüdür.
" } ] }