{ "title": "Pakistan Papağanı", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Pakistan-Papagani-39.jpg", "date": "20.01.2024 07:37:34", "author": "Emre Sayın", "article": [ { "article": "Pakistan papağanı, Yeşil papağan ve Küçük İskender papağanı isimleriyle de bilinen; başta Pakistan olmak üzere Nepal ve Hindistan gibi Güney Asya ülkeleri dışında Afrika ve Avrupa'da da görülen yabani bir papağan cinsidir. Yeşilin farklı tonlarına sahip olabilen Pakistan papağanlarının gagaları ise kırmızı renklidir. Erkeklerin boyunlarında dişilerden farklı olarak siyah bir şerit bulunur ve erkekler dişilere oranla daha büyük boyutlara sahiptir. Yoğun şehirleşme ve ağaç kesimi gibi nedenlerden dolayı yaşadıkları bölgelerden göç etmek zorunda kalan yeşil papağanlar günümüzde Ankara, İzmir ve İstanbul gibi ana vatanları olmasa da göç yoluyla ulaşabildikleri Türkiye şehirlerinde de görülebilmektedirler. Yabani bir papağan cinsi olduğu için Pakistan papağanlarına karşı dikkatli olunmalıdır ve bu papağan cinsinin evcilleştirilme sürecinde çeşitli zorluklarla karşılaşılabileceği unutulmamalıdır. Yeşil papağan, kolay uyum sağlayabilen ve konuşabilen bir papağan cinsi olmasa da bulunduğu ortama alıştıktan sonra bir arada yaşadığı insanlarla bağ kurabilen, zeki ve kısıtlı da olsa bazı sesleri taklit etme yeteneği bulunan bir papağan cinsidir. Pakistan Papağanı, görüntü açısından çok benzediği için sık sık İskender papağanı ile karıştırılsa da İskender papağanları daha büyük boyutları nedeniyle ayrı bir cins olarak değerlendirilmektedir.

Pakistan Papağanı Özellikleri Nelerdir?

Renk ve biçim açısından İskender papağanına oldukça benzeyen yeşil papağanı özel kılan detayları ise boyutları, ağırlığı ve ömrüdür. 32-35 cm boyutlarında ve 300-350 gr ağırlığında olan Pakistan papağanları, yaklaşık 20 yıl yaşamaktadırlar. Nadiren rastlanan bir durum olsa da mavi, turkuaz tonlarında Pakistan papağanlarına da rastlanmaktadır.

Diğer pek çok papağan cinsinin aksine konuşabilen bir tür olmayan yeşil papağanlar, ısrarlı bir eğitim sonucunda birkaç kelime konuşabilmektedirler. Ancak sesleri ve davranışları taklit etme konusunda yetenekli oldukları için konuşamasalar dahi telefon, kapı, ıslık gibi keskin sesleri taklit edebilir; müzik duyduklarında başlarını ve kanatlarını sallayabilir ya da basit oyunları oynayabilirler. Evcilleşme ve konuşma açısından yetenekli olmasalar dahi oldukça zekidirler.

Doğal ortamlarında ağaç dallarında ve oyuklarda yaşayan yeşil papağanlar, tohum çeşitleri, taze meyve ve sebzelerle beslenmektedirler. Daha çok sıcak ve ılıman bölgelerde yaşayabilen Pakistan papağanları bu nedenle özellikle ilkbahar ve yaz aylarında Türkiye'de de görülmekte ancak havaların soğumasıyla birlikte güneydeki bölgelere göç etmektedirler.

Pakistan Papağanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde Pakistan papağanı beslemeyi düşünüyorsanız öncelikle bu papağan cinsinin üst düzeyde ilgi ve eğitim gerektirdiğini göz önünde bulundurmalısınız. Evcilleştirilmesi, eğitilmesi ve konuşturulması imkânsız olmasa da zorlayabilen bu papağan cinsine fazla zaman ayırmanız gerekebilir. Sürekli olarak ilgilenebilecek olanlar Pakistan papağanını tek olarak evde besleyebileceği gibi fazla vakti olmayanlar çift olarak da bakabilirler. Ancak her papağan cinsinde olduğu gibi yeşil papağanlarla da uzun süre ilgilenilmediği takdirde aynı ortamda bulunduğu diğer kişilere karşı bir yabancılaşma ve hırçınlaşma söz konusu olacaktır. Bu konuda özellikle dikkatli olunması gerekmektedir.

Yeşil papağan için kafes seçerken yuvarlak ve yüksek bir model tercih edebilirsiniz. Pakistan papağanı, kuyruklu bir papağan cinsi olduğu ve kafeste kanatlarını açarak hareket edebildiği için kafes ölçülerinin bu detaylara uygun olması gerekir. Beslenme açısından ise yeşil papağanlara tahıl çeşitleri, tuzsuz, çiğ, kabuklu kuru yemiş çeşitleri, taze sebze ve meyve çeşitleri verilebilir.
" } ] }