{ "title": "Papağan Bakımı", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Papagan-Bakimi-79.jpg", "date": "21.01.2024 07:40:32", "author": "Seyhan POLAT", "article": [ { "article": "
Papağan bakımı, uzun yıllar yaşayabilen bir kuş türüdür. Tabii uzun yıllar yaşayabilmesi için öncelikli olarak sağlıklı olmasına, ondan sonra da mutlu bir şekilde yaşamasına bağlıdır. Papağan satın alırken dikkat etmek gerekir. Tüyleri parlak olmasına, ayaklarında, gözlerinde, gagasında hiçbir problem olmamasına özen göstermemiz gerekir. Özellikle yavru papağanın satın alınması sahibine alışma süreci bakımından çok önemlidir. Papağanlar omuzlar üzerinde durmaktan hoşlanırlar.

Papağan bakımı için neler yapılmalı?

Kafes temizliği: Papağan için kafes seçimi yaparken boyuna ve özelliğine uygun olacak şekilde seçilmesi gereklidir Eğer bu konuda yeterli bilgiye sahip değilse kafesinin alacağım mağaza personelinden tavsiye alabiliriz. Papağanın kafesini temiz tutmak sağlığı bakımından çok önemlidir. Tam kirlenmesini beklemeden hafta içerisinde iki ya da üç defa temizlenmesi gerekir. Kafesin altına mağazalarda satılan kum dökülmeli bu papağan için önem taşır.

Tırnakların bakımı: Papağanlarda tırnakların uzun olması onların daha rahat hareket etmesini zorlaştırmaktadır. Uzamış olan tırnaklar kırılmaya başlar. Bunu hepimiz fark edebiliriz. O yüzden papağanı kliniklere ya da veterinere götürüp tırnak bakımını yaptırmak mümkündür.

Su ve yem kaplarının temizlenmesi: Günde 2 defaya mahsus günün bitmesini beklemeden değiştirilmesi gerekir. Sularını değiştirirken su kaplarının fırçayla temizlenmesi, papağanın sağlığı açısından çok önem taşır.

Spreyleme ve yıkama: Temiz ve sağlıklı kalabilmek için banyo olmazsa olmazlardandır. Bu papağanlar için de geçerlidir. Eğer banyo yaptırılmazsa tüyler kuru ve buruşuk olur bu durumda da papağan tüy yolmaya teşvik eder. Öncelikli olarak kafes temizliğini yaptıktan sonra yemek kaplarını çıkarmak gerekir. Kullanılacak en iyi cihazla ılık suyla doldurulmuş bitki spreyidir. Spreyin püskürtmesi sis gibi olması gerekir. Başlangıç itibariyle kuş spreyden rahatsız olmaktadır. Bu ilk şüphelerin üstesinden gelebilmek için, spreyi doğru kullanmak gerekir. Yani spreyi yukarı doğru yönlendirilmeli su damlacıkları yukarıdan yağmur damlacıklarını andıracak şekilde olmalıdır. Hiçbir zaman spreyi papağan üzerine tutmamak gerekir.

Kanat kesimi: Papağan kanadığını kesilmesinin amacı, uçarken sağa sola çarparak kendisini yararlanmasını engellemek, bulunduğu konuma alıştırmak ve unutulacak kapı pencere gibi yerlerden kaçışlarını engellemek maksadıyla orta büyüklükte olan papağanlarda kanat tüyleri kesilebilir. Kanat kesiminde keskin bir makas kullanılması gerekir. Makas gövdesinden kanat ucuna doğru tutularak kesim yapılmalıdır. Evcilleştirme süresi boyunca aksamaya yol açabilecek ayarında, papağan sahibi dışında ve bir Uzman bir kişi tarafından yapılmasında yarar vardır. Kanat tüyleri birkaç ay içerisinde uzadığında sürekli kontrol edilmesi ve kanat kesimi yapılmalıdır. Kanat ayarı için keskin bir makas kullanılmalı ve makas gövdeden kanat ucuna doğru tutularak kesme işlemi yapılmalıdır. Evcilleşme sürecinde aksamaya yol açabileceğinden kanat ayarının papağan sahibi dışında ve Uzman bir kişi tarafından yapılmasında fayda vardır.
" } ] }