{ "title": "Papağan Cinsleri", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Papagan-Cinsleri-57.jpg", "date": "21.01.2024 03:11:00", "author": "nasri tanış", "article": [ { "article": "
Papağan cinsleri, papağanlar genel olarak gürültücü, parlak renkli, tombul gövdeli, kalın ve kıvrık gagalı, hemen hemen tümüyle tropik bölgelere dağılmış 250-300'ü aşkın türden oluşan çok geniş bir türdür. İçlerinden birçok tür muhabbetkuşu, kakadu, ara ve kea gibi adlarla tanınmaktadır. İlgi çekici renkleri ve taklit yetenekleri sebebiyle yeryüzünün dört bir yanına götürülerek evlerde beslenmeye başlanan bu kuşların bazıları insan sesini taklit etmesiyle ünlenmiştir. Papağanlar arasında en iyi konuşan tür anayurdu Afrika Kıtası olan gri papağandır {Psittacus erithacus). Uzunluğu 45-50 santimetreyi bulan kül rengindeki bu türün kuyruğunda güzel kırmızı telekler bulunur. Amazon papağanları taklit yeteneklerinin yanında parlak alacalı tüyleriyle çok dikkat çekerler.

Papağan cinsleri ve özellikleri nelerdir?

Kırmızı Arap papağanı: 85-90 santimetrelik boyları ile en büyük papağanlardandır. Orta Amerika'nın güney kısımlarında, Bolivya ve Paraguay bölgelerinden Arjantin'e kadar uzanan geniş bir bölgede doğal yaşamlarını sürdürmektedirler. Ev ortamlarında bakılması zor olsa da özellikle küçükken alınıp evcilleştirildiklerinde, iyi bir dost ve uyumlu bir aile ferdi olabilmektedirler. Yüksek sesli ötüşleri bulunmaktadır. Çığlık atma periyotları pek görülmez. Kelime hazneleri sınırlıdır. Uzun ömürleri boyunca ilgilenilirse, kelime hazneleri yıllar içinde artırılabilir. Ömürleri kafes ortamında 45-55 yıl arasındadır. Cinsiyet tespiti ancak bilimsel yöntemlerle yapılabilmektedir.

Sarı mavi ara papağanı: Orta Amerika kökenlidirler. Özelikle de yavru iken alınırsa, çok iyi bir dost olabilir. Kelime hazneleri genel olarak aralarda görüldüğü gibi sınırlı sayıdadır. Ev ortamında bakacaksanız, mutlaka uygun bir kafese koymanız gerekmektedir. Günün büyük bir kısmını, kafes dışında egzersiz tüneğinde geçirmesi daha doğru olacaktır. Ortalama ömürleri 55-60 yıl arasında değişmektedir.

Sultan papağanı: Vatanları Avustralya'dır. 19. Yüzyıldan itibaren, başta Avrupa olmak üzere tüm dünyaya yayılmışlardır. Son derece uyumlu bir tabiatları bulunmaktadır. Muhabbet kuşu vb. Diğer cinslerle bile birlikte yaşamlarını sürdürebilirler. Kibar duruşları, uysal davranışları, kolay bakımları ile insanların gözdesi haline gelmişlerdir. Boyları 30-32 cm. Civarında olup, ortalama ömürleri 15-20 yıldır. Yavruyken alındıklarında kolay uyum sağlarlar. Konuşma yetenekleri 15-20 kelime ile sınırlıdır.

Afrika gri papağanı: En iyi konuşma yeteneğine sahip papağanların başında gelir. Orta Afrika Kıtasında bulunurlar. Çok iyi bir arkadaş, evcilleştirildiğinde son derece uyumlu bir aile ferdi ve can yoldaşı olabiliyorlar. Boyları 30-35 cm arasında değişmektedir. İyi bakıldıklarında, kafes ömürleri 90-100 yıla kadar çıkabiliyor. Kelime hazneleri 900-1000 kelimeye kadar genişleyebilir.

Sülfür kakadu papağanı: Anavatanları Endonezya'dır. Aşırı ilgiye ihtiyaç duyan papağanlardır. Doğal ortamda sürüler halinde yaşamlarını sürdüren kakadular, kendini ailenin bir ferdi olarak kabul ettiğinden devamlı ilgi odağı olmak istemektedir. Bu sebeple bakımları bir hayli zordur. Boyları 28-30 cm olup, ortalama ömürleri 45-50 yıldır. Kelime hazneleri birkaç kelimeden ibaredir.

Rosella Pyatycercus eximinus papağanı: Avusturalya bu türün anavatanıdır. Boyları 30-35 cm olan rosellaların ortalama ömrü 13-18 yıldır. Dişilerin baş ve göğüs bölgelerindeki kırmızılık daha az ve daha donuktur biçimdedir. Konuşma yetenekleri yoktur bazısında varsa da çok sınırlıdır.
" } ] }