{ "title": "Papağan Üretimi", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Papagan-Uretimi-85.jpg", "date": "19.01.2024 15:56:30", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "
Papağan üretimi; Doğanın harikalarından biri de yumurtlamasıdır. Doğal ortamın yalnızca taklit edilerek kafes ortamında benzer bir şekilde yapılan ve daha öteye gidilemedi. Papağan üretimi başarı ihtimalinin oranı özellikle bazı cinslerde oldukça düşüktür. Ne kadar da bütün şartlar kusursuz da yapılsa başarı ihtimali çoğunlukla düşük olacaktır.

Papağanların cinsiyet ayrımı

Üretim işlemine başlamadan evvel ilk önce iyi bir çifte yani dişi ve erkek papağana sahip olduğumuza emin olmalıyız. Bazı cins papağanların erkekleri ve dişileri arasında fiziksel açıdan hiçbir farklılıkları yoktur. Bu papağanlar İskender papağanı, eklektüs, yeşil papağan gibi türlerde özellikle çok iyi dikkat edilmelidir. Bu nedenden dolayı endoskopi ya da DNA testi ile cinsiyet tespitinin yapılması oldukça önemlidir. DNA testinin fiyatı 30-40 Euro civarındadır. DNA testi yapılabilmesi için uzun kanat tüylerinden ya da göğüsünden alınacak olan numuneyi yurt dışına gönderilir. Endoskopi sayesinde de cinsiyetin dışında papağanın üretkenliği tarzında bilgileri belirtmektedir. Fakat ülkemizde bu tarz cerrahi müdahaleyi uygulayabilecek veteriner hekim ve materyaller yoktur.

Papağan çiftleştirme

Papağan üretiminde çiftleştirmek için seçilenlerin sağlık durumlarına çok dikkat edilmesi gerekir. Herhangi bir tereddüt olmamalıdır. Çiftleştirmek amacı ile papağan alıyorsanız yeni olduğunu için 30 gün civarında karantina uygulanması gereklidir. Eğer karantina uygulamaz iseniz iki papağanı da kaybetme riskiniz bulunmaktadır. Özellikle karantinaya alınan papağanın dışkısı, gözlerinin parlaklığı, hareketliliği, yemesi ve nefes alışverişi gibi faktörleri dikkatli bir şekilde gözlemlenmelidir. Karantinadaki papağanların bir sağlık sorunu olmadığına emin olunursa iki papağanı aynı oda içerisinde alabilirsiniz. Fakat aynı oda içerisinde farklı kafeslerde ve uzak mesafede birkaç gün tutulması gereklidir. Belli bir süre sonra aralarındaki mesafeleri azaltarak kafesleri yan yana alabilirsiniz. Buradan teller arasında birbirleriyle temas etmeleri lazımdır. Bu zaman içerisinde çiftleri dikkatlice gözlemlenmelidir. Eğer papağanlarda agresif tavırlar varsa, çiftlerin uyumsuz olduğuna emin olunur ve başka bir eşle aynı süreç tekrarlanır. Çiftlerin uyumlu olduğunu birbirlerine yiyecek veriyorlarsa, kaşıyorsa, tellerin arasında öpüşüyor ve agresif tavırları yoksa çiftleşme için sonraki aşamaya geçilebilir.

Papağanın kuluçka evresi

İkinci aşamasında papağanlar aynı kafese alınır. Papağanlar kafeslere yerleştirildikten sonra kesinlikle el sürülmemelidir. Önemli olan papağanların kimsenin olmadığı bir yere yerleştirilmelidir. Yapacağınız su değişimi kafes temizliği ve yem değişimidir. Ayrıca her gün aynı saatte tek bir kişi bu işlemi yapmalıdır. Papağanların yuvasını kontrol etmek istiyorsanız bunu yuva içerisine koyabileceğiniz bir mikro kamera ile yapabilirsiniz. Devamlı olarak papağanlar rahatsız edilirse yumurtlama yapmazlar. Papağan üretimi kuluçka süresi ufak papağanlarda 18-20 gün, orta boylarda 21-25 gün, büyük olanlarda 21-25 ve bazen aralarda 26-28 gündür. Dişi papağanlar en son yumurtalarını yaptıktan sonra kuluçkaya yatmaktadır. Kuluçka süresinden sonra yavrular yumurtadan çıkmaya başlarlar. Bunu da yuva içerisinde gelen sesleri takip ederek anlayabilirsiniz. Yavrulardan sonra çiftler dikkatlice izlenmelidir. Eğer yavruları beslemiyorsa iki gün kadar beklenmelidir. Eğer beslemeye başlamadıysa yuvadan alarak elle beslemelisiniz. Bu en son çaredir. Elle beslenen papağanlar ileride davranış bozukluğu sergiler ve hastalıklara açık bir durumdadırlar. Ayrıca büyük papağan cinslerinin yavrusu aylarca sürecek olan zamanda tüyleri belirir, yuvasından dışarı çıkacak, yemek yeme, tünekte durma ve uçma gibi denemelere başlayacaklar.
" } ] }