{ "title": "Sultan Papağanı Bakımı", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Sultan-Papagani-Bakimi-46.jpg", "date": "20.01.2024 09:45:08", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Sultan papağanı bakımı, bakımından evvel birkaç özellik bilmekte fayda vardır. Sultan papağanın kökeni Avusturalya'dır. Avusturalya'dan Hollanda'ya getirilerek her yere buradan yayılan kakadu familyasına ait bir kuş türüdür. Ömürleri ortalama olarak 20 yıl civarındadır. Sultan papağanı, beyaz, albino, pearl ve gri gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Evlerde rahatlıkla beslenebilen bir cinstir. Bu nedenden dolayı genellikle tercih edilen bir kuş türüdür. Dişilerde baş kısmında bulunan turuncu halkalar açık ve soluk iken, erkeklerde daha koyu renktedir.

Sultan papağanı bakımı nasıl olur?

İlk aşamada dikkat edilecek olan nokta diğer papağanlar gibi sosyal hayvanlardır. Bu nedenden dolayı bir eş ile beslenmelidir. Tek başına büyütülen bir sultan papağı evcilleşmek istemeyebilir. Ayrıca hırçın tavırlar ve huylar sergiler. Bu cinslerde erkek sultan papağanları dişileri sesiyle etkiledikleri için daha gür ve yüksek ses ile öterler. En önemli nokta çifti ile rahat edebileceği bir ortam olması gereklidir. Bunun için pet shoplar da özel amaçlı olarak üretilmiş olan metal, ahşap ve bu tarz malzemeden yapılan birçok çeşitli ürünü rahatlıkla bulabilirsiniz. Ölçü olarak büyük kafes türlerin tercih edilmesi daha doğru olur. Çoğunlukla ele gelmeyi ve dokunulmaktan hiç hoşlanmazlar. Bu nedenden dolayı onları sevmeye çalışmak belli bir zaman sonra sorun oluşturabilir. Fiziksel olarak dokunulmaya çalışılsa bile karşılık vermez, kaçmazlar ve ısırmamalarından dolayı elden yiyecek vermek uygun yollardan biri olur.

Sultan papağanı bakımı esnasında genellikle kemirme huyuna ve eğilimine yatkın olduğu için kafes dışına serbest olarak bırakıldığı sürelerde kitap, kablo tarzındaki malzemeleri kemirir. Bu sebepten dolayı kafes dışına saldığınızda çok dikkatli olunmasında fayda vardır. Ayrıca sultan papağanına kemirebileceği sert olmayan meyve ve sebze verilebilir. Devamlı olarak da meyve ve sebze verilir ise sindirim sisteminde sorun oluşturarak dışkısı sıvı durumunda olur. Papağanınızı gerekli olan vitamin, mineral ve tuzsuz çekirdek olan tarzlardaki yemler ile besleyebilirsiniz. Sultan papağanı zamanla kendi tüylerini yolma ve koparmak, devamlı ısırmaya çalışmak gibi bu tarzda davranış bozuklukları gösterebilir. Yapmış olduğu bu huyların ve olumsuz davranışların belli sebepleri vardır. Papağanın kullanmış olduğu kafesin ebadının ufak olması ve rahat olabileceği bir ortama alınması gereklidir. Başka bir sebep ise devamlı olarak kafeste tutuluyorsa belli bir zaman sonra huysuzlaşma gibi huyları olacağından çoğunlukla serbest bırakın ya da problem olmayacak ise kafesi devamlı açık tutmanız daha iyi olacaktır. Ayrıca kanat egzersizi yapabilmesi için gerekli ortam ve uzun zaman hareketsiz kalmamasına özellikle dikkat edilmelidir. Diğer bir neden ise sultan papağın çifti olmadan ve yalnız kalması da etkendir. Bu olaydan ötürü devamlı olarak yabancı durması ve huysuzlaşmasına neden olur. Bütün şartlar sağlandığı halde yine de olumsuz ve huysuz davranışları var ise ciddi bir rahatsızlığı olabilir. Hem bu sebepten hem de sultan papağanı bakımı için bilgi almak için veterinere götürmelisiniz.
" } ] }