{ "title": "Sultan Papağanı Cinsiyet", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Sultan-Papagani-Cinsiyet-85.jpg", "date": "19.01.2024 16:24:23", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Sultan papağanı cinsiyeti, Sultan papağanlarını ötüşleri cinsiyetlere göre farkıdır. Erkek sultan papağanı dişiye kur yaparak çiftleşmeye ikna etmeye çalışır. Buda erkekler genellikle alçak ve yüksek volumlu birbirine uyumlu sesler çıkartabilmektedir. Bazı erkekler ise dizeler şeklinde sesler çıkartırlar.

Sultan papağanı cinsiyeti ayrımı

Sultan papağanı cinsiyetini anlamanın bir başka yolu ötüş şekilleri ve tarzıdır. Dışı sultan papağanları curk curk tarzında tek ve kısa olan ötüş tarzı vardır. Ayrıca dişiler bunun dışında başka ses çıkartmazlar. Sultan papağanın erkekleri ise yüksekli ve alçaklı olarak kanarya ötüşü şeklinde sesler çıkartabilirler. Erkekler ıslık çalar ve konuşurlar. Renk tonu ne olursa olsun uzun ötüşleri yapan ve ıslık çalan sultan papağanın cinsiyeti erkektir. Sultan papağanı cinsiyeti en çok renginden ayırt edilmektedir. Bu durum genellikle doğal saf kan olanlarda çok daha basit bir şekilde anlaşılmaktadır. En önemli olan sonuç aslında erkek mi dişimi diye ayırt etmek yerine çift olarak beslemekte yarar vardır. Bu şekilde yani çift olarak bakılan sultan papağanların evcilleştirmesi daha kolay olacaktır. Böylece tek kalan ya da tek beslenen sultan papağanlarında aşırı olarak bağırma ve tüy yolma tarzındaki sorunları ortadan kalkacaktır. Sultan papağanında 9 aylık ise cinsiyet ayrımı daha kolay yapılmaktadır. Erkek sultan papağanları genellikle dişiye kur yapmaya 6 aylıkken başlamaktadır. İlk önce erkek sultan papağanı hafifçe sarkık ve ayrık tarzda duran kanatlarla uçar. Sonrasında değişik tonlarda ötmeye başlarlar ve etrafta dolaşırlar. Ayrıca ayaklarının üzerinde ufak hafif bir şekilde zıplayarak etrafta dolaşırlar. Cinsiyetlerinin en iyi anlaşıldığı zam 9 aylık olduğu zamanlarda tüylerinde oluşan değişimden sonra anlaşılır. Ayrıca bazen melezleştirilmemiş olan sultan papağanlarının renklerinden de anlaşılmaktadır.

Tüy renklerinde en belirleyici olan baş bölümünde bulunan renkler ve kuyruk kısmının alt tarafında olan en uzun kuyruk tüyünde enine çizgilerden de sultan papağanı cinsiyeti anlaşılır. Bu gibi tüyler yalnızca dişi sultan papağanları da görülmektedir. Üst taraftan sultan papağanına bakıldığında erkeklerin kafa şekilleri baya enli gözükür. Dişilerde ise kafa yapıları yuvarlak görülmektedir. Naturel ve orijinal renkler genellikle çok kolay anlaşabilmektedir. Erkek sultan papağanında baş tarafının rengi sarı olan kısmı ve yanakta belirgin ve güçlü bir kırmızı noktaları vardır. Dişi cinsinde ise baş kısmı gri tonlu yanaklarında da soluk kırmızı tonunda leke vardır. Erkek sultan papağanında beyaz kafa aynı ismi gibi beyaz tondadır. Dişi de baş kısmı gri ve yanakta noktası bulunmamaktadır. Sultan papağanlarında tüylerinde benek olan dişiler sonrasında ilk tüy dökümünde beneklerini kaybedebilirler. Erkek sultan papağanları ise tüylerindeki benekler yok olmamaktadır. Aslına bakılırsa sultan papağanı cinsiyetinde değişik tüm tonlarda ayrım yapması biraz zordur. En mantıklısı DNA testi ya da sultan papağanların tavırlarına ve davranışlarına bakılarak cinsiyetini belirlemeye çalışmaktır.

" } ] }