{ "title": "Sultan Papağanı Göz Hastalıkları", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Sultan-Papagani-Goz-Hastaliklari-61.jpg", "date": "21.01.2024 00:43:02", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Sultan Papağanı Göz Hastalıkları, Sultan papağanı, papağan çeşitleri arasında sevimli yapısıyla en çok sevilen ve tercih edilen türdür fakat sultan papağanı özel bir ilgi ve bakım istemektedir. Kökeni Avustralya olan sultan papağanı Hollanda üzerinden ülkemize gelmektedir. Bu papağanın 8 çeşidi vardır. Başka kuşlardan ayıran özelliği evcilleşme ve konuşmaya yatkın olmasıdır. Diğer kuşlara oranla daha az öter. Sağlıklı bir sultan papağanı ortalama 90-100 gr ağırlığında, iştahlı, hareketli ve uzun tüylüdür. Gagası, ayakları temiz ve pürüzsüzdür. Kuşların çok dikkat çekici rahatsızlık bulguları olmamaktadır.

Sultan Papağanı Göz Hastalıkları Nelerdir?

Sultan papağanı göz rahatsızlıklarına sıklıkla yakalanmaktadır. En çok görülen sultan papağını göz hastalığı göz enfeksiyonudur. Sıhhatli olan bir sultan hareketli, iştahlıdır, 90-100 gr ağırlığında, dik duruşlu ve uzun tüylü olur. Gaga ve ayakları temiz ve pürüzsüz olur. Bunlara sultan papağanı alırken bulunduğu gibi, evinizde bakarken de dikkat etmelisiniz. Çünkü genelde kuşlar dikkat çekici bir şekilde rahatsızlık sendromu göstermezler. Kuşlar genel olarak yalnızca ölüm sendromu veren canlılardır. Sultan papağanı bizim bulgu olarak kabul ettiğimiz bulguları verdiğinde, çoklukla ölürler. Yine de birtakım şeylere dikkat ederek, ilerlemiş ilaçlar vasıtası ile erken tanı yolu ile sultanınızı kurtarabilirsiniz.

Tek göz hastalığı, Birçok kez rastladığımız bu hastalık dışarıdan bakıldığında normal bir göz sulanması gibi görünüyor, kuşlarımız günlük yaptıkları şeyleri yapmaya devam ettikleri için birçok kişi nasıl olsa geçer diyerek pek fazla önem vermiyor ama araştırmalar sonucunda aslında bu hastalığın o kadar basit bir hastalık olmadığı görülüyor. Hastalığın en önemli özelliği kuşlardan başka insan ve diğer kanatlılara bulaşabilme özelliğidir.

Kuşlar her ne kadar sağlıksız görünmeseler de kuşların veriminde düşüklük ve yavru kuşlarda kayıp bir hayli fazla olmakta, erişkinlerde daha az etkilidir ama onları olumsuz olarak etkilemektedir. Yaz aylarında hastalık daha fazla artar ve vücutta gizlenen clamdya adlı mikrop uygun koşullar meydana geldiğinde kendini gösterir. İnsanlarda kalp rahatsızlıkları yapabilir. İyi temizlenmemiş malzemeler aracılığı ile kuşa bulaşan bakterilerin sebep bulunduğu göz çevresindeki tüylerin dökülmesi, kuşun göz çevresini sıkça kaşıması ve gözün sulanarak kapanması bulguları sultan papağanı göz rahatsızlıklarından olan göz enfeksiyonunun bulgularıdır. Sultan papağanı göz rahatsızlıklarından papağanın güvenliğini sağlamak için kuş temiz ortamda bulunmalıdır. Sultan papağanı göz rahatsızlıklarına yakalandığında antibiyotik verilmeli ve göz etrafına antibiyotik krem uygulanmalıdır. Göz rahatsızlıklarına ve başka rahatsızlıklara yakalanmaması amacıyla oda ısısı 15 derecenin altına düşmemelidir. Sultan Papağanı göz hastalıklarından uzak tutmak hedefiyle kafeslerinin hijyenikliği düzgün ve sıklıkla yapılmalıdır.
" } ] }