{ "title": "Sultan Papağanı Ne Yer", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Sultan-Papagani-Ne-Yer-57.jpg", "date": "20.01.2024 09:13:38", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Sultan Papağanı Ne Yer: bu papağan türü kakadugiller ailesine ait olan gri, sarı ve beyaz renkli ev ortamında rahatlıkla beslenebilen bir kakadu papağan türüdür. Yanak bölgesinde ve kulaklarında yer alan turuncu renkli tüyleri ile ayırt edilebilir. Sultan papağanları doğal ortam içerisinde yer alan yeşillikler, tohumlar ve bitki kökleri ile beslenen papağan türleridir. Bundan dolayı kafeste bakılan sultan papağanlarının doğal yaşantılarına uyacak beslenme şekli mutlaka araştırılarak uygulanması gereklidir. Bunun içinde kuş yemleri bulundurmak gerekir. Bütün bunlar sultan papağanlarının yüzde yetmiş beş civarında besin ihtiyacını karşılar. Yemler, sultan papağanları için özel hazırlanan karışık yemler olduğu gibi aynı zamanda muhabbet kuşlarının yedikleri yemlerle de papağan beslenebilmektedir. Şayet muhabbet kuşu yemi verilecekse yemin içerisine mutlaka kırık fındık içi ya da tuzsuz çekirdek ilave etmek gereklidir.

Yemin haricinde sultan papağanına dal olarak bulunan darıda verilebilmektedir. Fakat bu yemi çok fazla vermemek gereklidir. Şayet, çok verilirse sultan papağanının kilo aldığı görülür. Sultan papağanlarının vitamin ihtiyaçlarını karşılamak için taze meyve ile sebzede vermek gereklidir. Bunları yemeyen papağanlar için mutlaka vitamin takviyesi yapılması tavsiye edilir.

Sultan Papağanı Ne Yer, Zararlı Gelen Besinler

Kesinlik ile göz ardı edilmemesi gereken bir diğer şeyde kuş kumudur. Kuş kumu mutlaka kafes içerisinde olması gerekir. Bu kum sayesinde sultan papağanları yediklerini rahatlıkla sindirebilir ve öğütebilirler. Şayet bunu verilmez ise sultan papağanı çok ciddi sindirim problemleri yaşayabilir. Kuş kumu bütün yemliklerin içerisine yarım kaşık kadar ilave edilmeli veya ayrı bir kap içerisinde tutulmalıdır. Şu veya bu şekilde mutlaka kuş kumu bulundurulmalıdır. Ayrıca sultan papağanına yumurta ile hazırlanan mamalar ve ballı krakerlerde verilebilir. Sultanların kalsiyum ihtiyaçları içinse mürekkep balığının kemiği kafes içerisinde tutmak da kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur.

Sultan papağanına aşırı tuzlu, yağlı ve şekerli gıdaların kesinlikle verilmemesi önerilir. Bütün bu gıdaların haricinde mantar, kahve, kuru meyveler, çikolata, elma çekirdeği, soğan, alkollü içecekler ve gazlı içecekler kesinlikle verilmemesi gerekir. Bütün bunların yanı sıra aynı zamanda sultan papağanına verilmemesi önerilen bir diğer besinler ise; kurabiye, margarin, kek, patates cipsi, tereyağı, konserve türü besinler ve dondurma kesinlikle verilmez. Ayrıca zehirli olan besinlerden de daima sultan papağanını uzak tutmak gereklidir.

" } ] }