{ "title": "Sultan Papağanı Tüy Dökme", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Sultan-Papagani-Tuy-Dokme-26.jpg", "date": "20.01.2024 16:38:15", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Sultan papağanı tüy dökme: Sultan papağanları çok sevilen bir tür papağandır. Bu tür papağanlar titiz canlılardır. Arada sırada tüy döktükleri görülür. Sultan papağanlarının tüy dökme devreleri bulunur. Bu sultan papağanlarının tüy dökmesinin çoğu sebebi olabilir.

Papağan türlerinin natürel hayat döngüsü içerisinde birtakım sebeplerden dolayı tüy dökmesi normaldir fakat tüy dökülmesi görüldüğünde durumun rastgele bir hastalıktan kaynaklanmadığından emin olunması gerekir. Sıcaklık, yumurtlama döngüleri, tür, kalıtsal özellikler ve beslenme gibi nedenler sebebiyle birtakım devrelerde tüy dökebilmektedir. Farklı papağan türlerindeyse tüy dökülmesi, mevsimsel geçişlerden kaynaklı olabilir. Yavru papağanların tüy değişimiyse aşağı yukarı olarak iki yılı bulmakta, bölgesel ve kalıtsal özelliklere oranla bu vakit daha da kısalabilmektedir. Bazı yavru papağanlar iki yıl geçmesine karşın kuyruk tüylerini hala değiştirmediği de bilinmektedir. Görüldüğü üzere değişik papağan türleri, çoğu değişik nedenden dolayı gerektiğince değişik zaman dilimlerinde tüy dökebilir ya da tam aksine uzun zaman geçmesine karşın tüy dökmeden yavru tüyleriyle hayatına devam edebilir.

Sultan papağanı tüy dökme neden olur?

Sultan papağanı tüy dökmesinin ilk sebebi normal olarak tüy değiştirmek içindir. İlk bahar ve sonbahar mevsimlerinde dökülen tüyler normaldir. Mevsimsel değişimlerde dökülür. Bu normal bir durumdur. Geçici ve az ve bir tüy dökümü yaşanır. Bazı devrelerde sultan papağanlarının tüy dökme devreleri olur. Kendiliğinden dökülebilir ya da papağanlar tüyleri kendileri yolabilirler. Bazı hallerde strese bağlı olarak sultan papağanları tüylerini yoldukları görülür. Örneğin, Dar kafes, eşlerinden ayrılma, sigara dumanına maruz kalma, ilgisizlik, yeterli beslenememe gibi nedenlerden dolayı sultan papağanı tüylerini yolabilir. İyi uyuyamamış, sıklıkla rahatsız edilen ufak kafeslerde bakımsız ve yanız kalan sultan papağanı tüy dökme bozukluğu olması kaçılınmazdır. Sultan papağanı tüy dökme papağanın bir bölgesinde veya tüm bedende olabilir. Tüy dökme hastalığı olan sultan papağanları gagalarıyla etleri görülene hem de kanayıncaya kadar tüylerini yolabilmektedirler.

Sultan papağanı tüy dökme tedavisi nasıl yapılır?

Sultan papağanında böylesi ciddi bir sorun ile karşınıza çıkınca derhal veterinere götürerek antibiyotik tedavisi başlatılması gerekir. Eğer stresten kaynaklı bir tüy yolma ise derhal stres nedenlerinin ortadan kaldırılması gerekir. Örneğin, Kafesinin büyütülmesi, düzgün beslenme, eş ve ilgi gibi bu şekilde sultan papağanı eski sağlığına kavuşabilir. Sultan papağanın sıkça banyo yapabilmesi için yardımcı olun ve bölge hazırlayın. Yulaf, keten tohumu ve havuç verebilirsiniz. Bu tüy dökme devresinde avimineral ve avivit sunarak bu devrede destek olabilirsiniz. Arada sırada de veteriner ideal görürse bebek vitamini verebilir. Suyuna koyarak Sultan papağanı tüy dökme için verebilirsiniz.
" } ] }