{ "title": "Sultan Papağanı", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Sultan-Papagani-68.jpg", "date": "20.01.2024 18:37:29", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Sultan papağanı, genellikle sarı, beyaz, gri renklerde kakadugiller familyasından olan bir kakadu türü papağandır. Evlerde beslemek için uygundur. Bu papağanların yanaklarında kulaklarının olduğu bölgede turuncu tüyleri olur. Tüylerin soluk olması papağanın dişi olduğunu, koyu renkli olması erkek olduğunu gösterebilir. Fakat cinsiyet tayini için bu yeterli değildir. Erkek sultanlarda göz çevresi sarı tüylü, dişilerde beyaz, gri tüylü olur. Erkek sultanlar konuşabildiği için daha fazla tercih edilir. Kalabalık yerleri seven bu papağanlar, kafeste kalmaktan da hoşlanmaz.

Sultan papağanı cinsiyeti nasıl belirlenir?

Sultan papağanın cinsiyetini tayin etmek için iki yol kullanılır. Papağanın tüylerine bakarak yapılan cinsiyet tayini her mutasyonda sonuç vermeyebilir. Bu şekilde cinsiyet tayininde papağanın yaşı da önemlidir. Yaşına gelmeyenlerde tüy rengi tam oturmadığı için cinsiyet tayini hatalı olabilir. Başka bir yöntemde sultan papağanın ötüşüne göre cinsiyet tayini yapılır. Erkek sultanlar bir kanarya gibi ötebilir, ıslık çalar, konuşabilir, dişiler curk curk tarzı kısa, tek ötüşler yapabilir. Sultanların renklerine bakılmaksızın hepsinde uzun öten ve ıslık çalabilenler erkektir.

Sultan papağanı yaş tayini

Bir sultan papağanın yaşını tayin etmek oldukça zor olur. Bunun için kullanılan yöntemlerde tam yaşını belirlemeye yardımcı olmaz. Ancak papağanın hangi dönemde olduğunu anlamamıza yardımcı olur.
Sultan papağanı davranış özellikleri nelerdir?

Sultan papağanın diğer kuş türlerine göre davranış birliği göstermeleri dikkat çekicidir. Yaptıklarını aynı davranışlarla anlatırlar. Uzmanlar bunu süre halinde yaşam sürmelerine, sosyal olmalarına bağlamaktadır. Birbirlerinden öğrendikleri çok şey vardır, aralarındaki iletişim güçlüdür. Bu yüzden erkek sultanlar konuşma ve taklit yeteneğine sahiptir. Sultanların ortak özellikleri ise;
Sultan papağanı beslenmesi

Sultan papağanı doğal ortamlarda yaşarken yeşillik, tohum ve bitki kökleri ile beslenirler. Kafeste beslerken bunlara uygun şekilde beslenmelidir. Hazır yemler sultanın besin ihtiyacının %75 kadarını karşılar. Bu yemler muhabbet kuşu yemi ya da papağan yemi olabilir. Yemiyle birlikte tuzsuz kırık fındık, çekirdek verebilirsiniz. Ayrıca dal darıyı da severler. Ancak fazla verdiğiniz takdirde kilo almasına neden olabilirsiniz. Taze sebze ve meyveler ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri almasını sağlar. Eğer papağanınız bunları yemezse vitamin takviyesi yapmalısınız. Ayrıca kafesine kuş kumu da koymalısınız. Bu yediklerini öğütmesine, sindirime yardımcı olur. Yemliklerinin içine çay kaşığıyla kuş kumu koymanız yeterlidir. Yumurtalı mamalar, ballı krakerler de sevdikleri besinler arasındadır. Mürekkep balığı kemiği sultan papağanın kalsiyum ihtiyacını karşılar. Sultan papağan besliyorsanız, aşırı şekerli, yağlı, tuzlu besinleri vermemeniz gerekir. Kuru meyveler, mantar, kahve, çikolata, cips, konserve, kurabiye gibi besinlerde uygun değildir.
" } ] }