{ "title": "Yavru Sultan Papağanı", "image": "https://www.papaganlar.gen.tr/images/Yavru-Sultan-Papagani-68.jpg", "date": "20.01.2024 05:02:33", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Yavru sultan papağan; Sağlıklı giden kuluçkadan sonra yavru sultan papağan 17. Gün yumurtada canlanmaya başlayarak cikciklemelerini duyabilirsiniz. Bu durumdan sonra yavru 48 saat içerisinde yumurtadan çıkma girişimine başlar ve çıkar. Kuluçka zamanında yavrular için düzenli olarak beslenme ve banyo ihtiyacı dışında yapılacak başka bir şey yoktur. Bu zaman oldukça durağan olmalıdır. Yumurtadan yavrular çıkamaya başladığında baba ve anne onları beslemeye çalışacaklardır. Bu zamanda sizin yapabileceğiniz kafeste sebze, meyve, haşlanmış patates ve yumurta mamasının hep hazır etmelisiniz. Bu da anne ve babanın işini kolaylaştıracaktır. Yavrular yumurtada çıkıp büyümeye başladıklarında anne ve babaya ihtiyaçları oldukları kadar kaliteli ve bolca gıda vermeliyiz. Yavru sultan papağanları 7 inci günde gözleri açılmaya başlar. Sonrasında 14. Günde tüylenmeye başlar. Göğüs kafesi 21. Günde oluşumunu tamamlayacaktır. Yavrular yuvadan çıkmaya hazır hale 28. Gün civarında gelmektedir. Yuvadan çıkışları 4 hafta sonra olan yavrular ilk zamanlar yerlerde vakit geçirirler. Ayrıca baba ve anne tarafından ihtiyaçlar kadar besleneceklerdir. 5. Haftadan sonra kendi kendilerine yemek yemeye çalışırlar. 6. Haftada kendi başlarına hayatta kalabilecek durumdaysalar anne ve babalarından ayrılabilirler. Özellikle kuşun daha güzel gelişmesi için yavruyu anne ve babanın yanından 8. Haftaya kadar tutun. Büyüme aşamasındayken kafes içerisinde bolca yem bulundurun ve ilaç kullanmayın.

Yavru sultan papağan bakımı nasıl yapılır?

Sultan papağını yavrusunu besleyemiyorsa; Yavrunun beslenmesinden şüphe ediyorsanız, bir gün sonrasında beslenmesini yapabilirsiniz. Esas ilk önce bütün fırsatları anne ve babasına vermelisiniz. Eğer siz beslerseniz yavruyu yumuşak bir şekilde korkmadan tutmalısınız. Zaten oldukça esnek yapıları vardır. Bunun sebebi yuvada iken anne ve babası, kardeşleri üzerine bastığı içindir. Yavruyu çok ılık ve sulu birkaç damla ile karışımla elle besleyebilirsiniz. Gagası açık olduğu için yavruya karışımı yandan da verebilirsiniz. Bebek pirinç unu karışımı verebilirsiniz. Yavru sultan papağanına karışımı yedirmek için kibrit çöpünün ters kısmıyla veya ufak bir şırınga kullanabilirsiniz. Yavru bunu hissedip emmeye başlayacaktır. Yapmış olduğunuz karışım birkaç saniye sonra kursağına gidecektir. Sonrasında anne ve babasını yanına koyarak beslenip beslemeyeceklerini takip edebilirsiniz. Anne ve babası yavru beslemesinden evvel bu işlemi birkaç kez daha yapmanız gereklidir. İlk kez ebeveyn olan papağanlar belki en başta bunu başaramayabilir. Fakat belli bir zaman sonra başarırlar.

Yavru sultan papağanını elle besleme: Yavrunun anne veya babası kuluçka döneminde ölmüş ise yavruları da açlıktan ölebilmektedir. Yavrunun kursağını kontrol ederek beslenip beslenmediğine bakılır. Yavrular gelişime yeni başladıkları için tüysüz olurlar. Bunda kursağında besin olup olmadığını gözle rahatlıkla görebilirsiniz. Kursağında şişlik var ise annesi tarafından besleniyordur. Eğer tam tersi kursağı boş ise yavruyu elle gün içerisinde 4-5 kez beslemelisiniz. Beslemeyi enjektörle uç kısmına bir seruma ihtiyacı vardır. Enjektör içerisine tuzsuz etimeği ıslatarak, toz kabuksuz darıyı, anne ve babaya verilen mamayı sulandırarak ya da bebe bisküvisini ezip sulandırarak verebilirsiniz. Özellikle şırınga içerisine alınan madde katı olmamalıdır. Sonrasında yavaşça yavrunun ağzına verilebilir.

Yavru sultan papağanın yuva temizliği: Çoğunlukla iki günde bir düzensiz olan yuvayı temizlemelisiniz. Yuva içerisinde talaş tarzı maddeler varsa yavru sultan papağanı 14 günlük olana kadar sağlıklı bir ortam olması zorunludur.
" } ] }