Sultan Papağanı Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
19 Temmuz 2024

Sultan Papağanı Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Sultan Papağanı Hastalıkları

Sultan papağanları, sağlıklı olduklarında iştahlı, hareketli, uzun tüyleri parlak, 90-100 gram ağırlığında ve dik duruşlu olurlar. Gagaları ve ayakları pürüzsüz ve temizdir. Bu gibi özelliklere sahip bir sultan papağanı alırken ya da evde bakarken dikkat etmelisiniz. Kuşlar genellikle belirgin bir hastalık belirtisi göstermezler ve sadece ölümcül belirtiler verdiklerinde fark edilirler. Ancak bazı belirtilere dikkat ederek, gelişmiş ilaçlar ve erken tanı sayesinde sultan papağanınızı kurtarabilirsiniz. Sultan papağanı hastalıkları hem fiziksel hem de psikolojik olabilir. Psikolojik hastalıklar genellikle stresten kaynaklanır.

Sultan Papağanı Hastalık Belirtileri Nelerdir?

  • Dışkı: Sultan papağanlarında ve diğer kuşlarda ilk bakılacak hastalık belirtisi dışkıdır. Normal dışkılar yeşil beyaz renkte, fazla katı veya sıvı olmayacak biçimdedir. Dışkılar yumuşak olmakla birlikte dağılmaz. Bazen yediklerinden dolayı kıvamı ve rengi değişse de bir hafta süre ile farklı dışkılayan kuşunuzdan şüphelenmelisiniz.
  • Gece uykusu: Geceleri çok hareketli olan sultan papağanları hastalık belirtisi gösteriyor olabilir. Akşamları kafesini temizleyerek, sabahları dışkılamasına bakarsanız hasta olup olmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz. Normalde dışkının belirli bir yerde toplanması gerekir. Eğer dışkılar farklı yerlerde ise sultan papağanı gece rahat uyumamış demektir.
  • Hareketlilik: Sultanlar genellikle gece uykuları dışında, gündüz saatlerinde de kısa uykulara yatarlar. Ancak sultanınız sürekli olarak kabarık ve uyuklar bir şekilde duruyorsa, bundan şüphelenmelisiniz.
  • Kilo: Sultan papağanınızın kilosunu iyi takip etmelisiniz. Ani değişimler papağanın durumu için çok önemlidir.
  • Gaga, ayak ve göz bakımı: Sultan papağanınızın uzuvlarını sürekli olarak takip etmelisiniz. Bunlardaki renk değişimlerini, akıntıları ve şekil farklılıklarını izlemelisiniz.

Sultan Papağanında Görülen Psikolojik Hastalıklar

  • Kusma: Hiçbir belirti olmadan kusan kuşlardaki etken psikolojiktir. Bu konularda dikkatli olmalısınız. Çünkü zehirlenme, üst solunum enfeksiyonu gibi nedenlerden de kusarlar. Eğer kuşun başka bir rahatsızlığı olmadan kusuyorsa psikolojiktir. Bu davranış genellikle eş isteyen ya da eşinden ayrılan papağanların davranışlarıdır. Sultan papağanınıza yumuşak gıdalar veya haşlanmış yumurta yedirebilirsiniz.
  • Çığlık: En fazla görülen psikolojik sorunlardan biridir. Fakat sebeplerini bilmek çok zordur. Böyle bir durumda olağan dışı her şeyin değerlendirilmesi gereklidir.
  • Tüy yolma: Vücutlarındaki belirli bir bölgenin veya bütün vücudunun tüylerini yolarlar. Bunu tüy dökme dönemlerindeki tüy kopartmakla karıştırmamak gerekir. Etleri meydana çıkana kadar, o bölgede kanama olana kadar tüylerini yolmaya devam ederler. Hemen antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Strese neden olan faktör ortadan kaldırılmalıdır.

Sultan Papağanında Görülen Fiziksel Hastalıklar

  • Göz enfeksiyonları: Kafes temizliğine dikkat edilmeyen durumlarda ortaya çıkar. Göz sulanması, göz çevresinde kaşıntı ve göz çevresinde bulunan tüylerin dökülmesi gibi belirtiler ile oluşur. Bunu önlemenin yolu ise hijyene dikkat edilmesidir.
  • Kabızlık: Yanlış beslenme ile oluşur. Papağanınız kendini geriye doğru esnetiyor ve kanatlarını kenara doğru düşürüyorsa dışkısını yapamadığının göstergesidir. Kalitesiz kuş kumu kullanmak, sadece çekirdek ile beslenmesi ve suyun az tüketilmesi gibi durumlarda görülür. Tedavisi için, ılık su ile ıslatılan pamuğun alt tarafı silinmesi ve anüs çevresi sıvıyağ ile yumuşatılmalıdır. Bunu yaparken anüse baskı uygulamayınız.
  • İshal: İki şekilde görülür. Temiz olmayan ortamlardan ve yediği besinden dolayı bağırsaklarda oluşan bakterilerden kaynaklandığı gibi, yanlış beslenme de ishale neden olmaktadır. Tam teşhis konulması için iki gün boyunca sulu dışkılama olması gerekir. Kafesindeki tüm besinleri alıp, yerine haşlanmış patates koyunuz.

Ekstra Bilgiler

Sultan papağanlarının sağlıklı kalabilmesi için düzenli veteriner kontrollerine götürülmesi önemlidir. Ayrıca kuşunuzun kafesini temiz ve hijyenik tutmak, dengeli ve besleyici bir diyetle beslemek de sağlığını korumasına yardımcı olacaktır. Stres faktörlerini en aza indirgemek, düzenli oyun ve egzersiz imkanı sağlamak, papağanınızın hem fiziksel hem de psikolojik sağlığı için önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Yurday

01 Mayıs 2024 Çarşamba

sultan papağanımda son birkaç gündür ciddi anlamda bir durgunlaşma durumu var. Bu durum bana pek iç açıcı gelmiyor ve sanki hasta olacakmış gibi geliyor. BNunlar bir hastalık belirtisi midir? sultan papağanı neden çok durgunlaşır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sultan papağanlarındaki durgunluk, bir hastalık belirtisi olabilir. Bu durumun farklı nedenleri olabilir: stres, beslenme sorunları, enfeksiyonlar veya diğer sağlık problemleri. En iyisi bir veterinere danışarak profesyonel bir değerlendirme yaptırmak ve gerekirse tedaviye başlamak. Erken teşhis ve tedavi, papağanın sağlığı için önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni