Papağan Kuruyemiş
Papağan kuruyemiş, hakkında oldukça dikkat edilmesi gereken faktörler vardır. Düzgün ve doğru beslenme sağlıklı bir evcil hayvana sahip olmanın tek şartıdır. Papağanlar doğal ortamlarında genellikle vakitlerinin büyük bir kısmını yiyecek aramak ve de sert kabuklu yemişlerin meyvelerin, tohumların ve sebzelerin kabuklarını ayıklayarak yemeğe hazır hale getirmek için uğraşırlar.
Dolayısı ile beslenme ihtiyacı sadece yemek yemek için yapılmakta olan bir ihtiyaç halinden çıkıp günlük yaşantısının bir parçası haline dönüşmüştür. Ev ortamında yaşamakta olan papağanlar ise vahşi doğada oldukları gibi yiyecek aramak gibi bir durumları olmadığından bu uğraş yerine geçebilecek aktiviteler, oyunlar geliştirmek papağanın doğal dengesini sağlaması ve de oluşabilecek davranış bozukluklarının önüne geçilmesi açısından oldukça önemlidir. Aşırı yağlı, içinde koruyucu ya da doğal olmayan katkı maddeleri içeren yiyeceklerden papağan kuruyemişi hazırlarken kaçınmalıyız. Papağanlar papağan kuruyemiş içerisinde her aman faydalı yiyecekleri seçip yemezler en fala beğendiklerini seçip yerler.
Papağan kuruyemiş içine katılması gereken vitaminler- Proteinler; Yüzde 20'nin üzerinde verilmelidir. Pirinç, fasulye gibi besinler verilerek protein oranı zenginleştirilir. Bunların yanında diyet peyniri, katı pişmiş yumurta, mısır, yağsız tavuk ve beyaz balık gibi besinlerde papağanlara verilebilir. Bir de papağanlar için özel katı mamalar, kurabiyeler genellikle yüksek protein içeren besinlerdir bu besinlerin papağanlara verilmesi uygun görülmektedir.
- A vitamini içeren sebze ve meyveler; Yüksek miktarda A vitamini içermekte olan sebzeler papağanın ihtiyacı olan önemli bir besindir. A vitamini papağanlar için üremede oldukça yararlı vitamindir. Papağan kuruyemişine A vitamini sağlayan meyve ve sebzelerini de karıştırabilirsiniz. Örneğin; ıspanak, brokoli, yeşilbiber, hindiba, hububat filizleri gibi yeşil sebzeler önemlidir. Sarı-turuncu sebzelerden ise; havuç, kırmızıbiber, bal kabağı, mısır, tatlı patates gibi. Meyvelerden ise şeftali, nektarın, kayısı ve papatya gibi besinler papağan kuruyemişine ilave edebilirsiniz.
- Tohumlar (Ay çekirdeği, Kabak çekirdeği); Yaklaşık olarak papağan kuruyemişin içine %15-20 civarı konulması öngörülür. Fakat aşırı şekerli, bayat, tulu tohumlardan kaçınılmalıdır. Papağanlar için yerli ve ithal yemler karışım olarak hazır bir şekilde satılmaktadır. Tazeliğinden emin olunmayan tohumlar papağan kuruyemişine konulmamalıdır.
- Filizlenmiş taneler; Değerli bir besin kaynağı olup hazırlanması da bir o kadar kolaydır. Buğday, mısır, yulaf ve de ayçiçeği filizlerinden oluşur.
- Çok faydalı besinler; Kepekli pirinç, havuç, karnabahar, kuşkonmaz, yumurta (Aşırı pişmiş), sebzeli makarna, elma, yoğurt, çok pişmiş tavuk veya hindi eti ve mısır fakat mısırın koçanı çok fazla verilmemelidir.
- Zehirli besinler; Çikolata, kahve, alkollü içecekler, gazlı içecekler, süt, soğan, mantar, elma çekirdeği gibi besinler papağan kuruyemişine katılmamalıdır.
20.01.2024 04:39:39
Papağan Kuruyemiş ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|