İskender Papağanı Türleri ve Özellikleri
13 Temmuz 2024

İskender Papağanı Türleri ve Özellikleri

İskender Papağanı

İskender Papağanı, papağangiller ailesinin alt türlerinden biridir. Latince adı Psittacula eupatria olan ve İskender Papağanı olarak bilinen bu tür, Asya kökenlidir. Bu türün bir başka çeşidi de Psittacula krameri olarak bilinir. Dolayısıyla, Psittacula eupatria türüne "Büyük İskender Papağanı" adı da verilmektedir. Başlıca yaşam alanları Pakistan, Afganistan ve Hindistan'dır. Ayrıca, ülkemizde yaşayabilen iki papağan türünden biridir. Bazı Avrupa ülkelerinde ve Amerika'da şehir içinde sürüler halinde de görülebilirler. İnsanlara yakın olmayı seven bu tür, bütün aile bireyleriyle yakın ilişki kurabilme özelliğine sahiptir. Diğer evcil hayvan türleri gibi, İskender Papağanı da yalnız kalmaktan hoşlanmayan ve sürekli ilgi bekleyen bir hayvandır.

İskender Papağanının Özellikleri

İskender Papağanını diğer türlerden ayıran önemli özelliklerden biri soğuğa dayanıklı olmasıdır. 45-60 cm büyüklüğe ulaşabilirler. Boynunda bir bant bulunur. Bu bant boynun ön kısmında siyah, arka kısmında pembe renktedir. Kanatlarının üzerinde kırmızı ya da kahverengi bir leke bulunur. Kuyruğunda bulunan tüyler yeşil ve mavi renkte olup, bu renk uçlara doğru gittikçe sarı bir renk halini alır. Gözleri sarı, ayakları yeşilimsi ya da sarı, gagası ise kırmızı renktedir. İskender Papağanı, kendisine çok benzeyen Pakistan Papağanı ile karıştırılabilir. Ancak, iki türü birbirinden ayıran belirgin farklar vardır. İskender Papağanı, Pakistan Papağanına göre daha iri ve uzun boydadır. Ayrıca, İskender Papağanının omzunda bordo renkli lekeler bulunur. Gagaları ise bordo renkli ve uçları sarımsıdır. Suyu çok severler ve her fırsatta banyo yaparlar. Sahipleri tarafından üstlerine sprey yardımıyla su sıkılmasından çok hoşlanırlar. Renkleri genel olarak yeşildir, nadiren mavi ve sarı İskender Papağanı çeşitleri de görülebilir. Ayrıca, bu papağan türünde doğuştan pigment eksikliği sebebiyle deri, tüyler ve gözlerin beyaz renkte olması görülebilir.

İskender Papağanı Beslenmesi

İskender Papağanı, diğer papağanlar gibi hazır tahıllı yemler ile beslenebilir. Tuzsuz ve baharatsız kuru yemişlerden hoşlanırlar. Ayrıca, günlük olarak taze meyve ve sebzeler de verilebilir. Haftalık olarak da özel hazırlanmış mamalar verilmesi onları çok daha sağlıklı ve mutlu yapacaktır.

Yaşayışı ve Üremesi

Bu papağan türü genelde ormanlarda ve ağaçlı bölgelerde sürüler halinde yaşar. Tohum, meyveler ve meyve çekirdekleri ile beslenirler. Geceleri sürü halinde ağaçlar üzerinde geçirirler. Üremek için ağaçlarda bulunan ya da kendi açtıkları kovukları kullanırlar. Bu kovuklara 2-4 tane yumurta bırakırlar. 20-25 günlük kuluçka süresinin bitiminde yavrular çıkar. Yavrular hem anne hem de baba kuş tarafından yaklaşık olarak 1,5 ay beslenirler. İskender Papağanı, sevilen bir ev kuşu olarak beslenmektedir. Yetiştirilenlerin beyaz, sarı ve mavi gibi değişik renkleri de bulunur. Bakımı oldukça kolay bir türdür. Bu sebeple papağan beslemeye yeni başlayacaklara bu tür önerilebilir.

Kafes Seçimi

İskender Papağanı uzun boylu bir papağan türüdür ve bu yüzden uzun kafeslerde bakılması gerekmektedir. Uzun kuyruğunu kafes içinde rahat hareket ettirebileceği yükseklik ve genişlikte bir kafes olmalıdır. Ayrıca, bu kuşlar gaga kullanmayı çok severler. Bu sebeple kafeslerinde kemirecekleri ve oyun oynayacakları uygun plastik veya hasır örgü tarzı oyuncaklar bulundurulması iyi olacaktır.

İskender Papağanı Konuşma Yeteneği

İskender Papağanı, çok konuşkan papağan türlerindendir. Çok yaygın olarak beslenmediğinden ne kadar konuşabildiği tam olarak bilinmemektedir. Ancak, konuşan türlerinin çok iyi taklit yetenekleri olduğu bilinmektedir.

İskender Papağanı Cinsiyet Ayrımı

İskender Papağanlarında erkeklerin boyun kısmında belirgin bir siyah halka bulunur. Dişilerde ise bu halka bulunmaz. Bu halka, cinsiyet ayrımında en belirgin özellik olarak kabul edilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Yıldıray

18 Nisan 2024 Perşembe

Ben bir papağan almak istiyorum. Fakat hangi tür de bir papağan almam konusunda hiçbir fikrim yok. Acaba İskender Papağanı nasıldır? Ne ile beslenir? Boyu nasıldır? Konuşma özelliği var mıdır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Yalazay

Merhaba Yıldıray Bey, iskender papağanı çok sık beslenen bir papağan türü olmayacağı için çok daha iyi bir seçim olacaktır. Beslenmesi diğer papağanlardan farksız olarak papağan yemi, papağan çekirdeği ve sizin tükettiniz ev yemekleri olabilmektedir.

2. Cevap
cevap

Hafide

İskender papağanı çok güzel bir tercih olacaktır. Çok eğlenceli bir türdür banyo yapmaya bayılır ve sulu şakalardan çok hoşlanır. Tahıllı yemekler yer, tuzsuz kuru yemişlerden tüketir, taze meyve sever ve özel hazırlanmış mamalar sağlıklı olacaktır. Boyu ortalama bir papağan kadardır, ve çok güzel konuşan bir papağan türüdür.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Jako Papağan Üretimi

Jako Papağan Üretimi

Editörün Seçtiği

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sultan Papağanı Türleri ve Özellikleri

Sultan Papağanı Türleri ve Özellikleri

Cennet Papağanı Yemi Nelerdir?

Cennet Papağanı Yemi Nelerdir?

Sultan Papağanı Özellikleri

Sultan Papağanı Özellikleri

Cennet Papağanı Özellikleri

Cennet Papağanı Özellikleri

Yavru Cennet Papağanı Türleri ve Özellikleri

Yavru Cennet Papağanı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Eclectus Papağanı Türleri ve Özellikleri

Eclectus Papağanı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Ara Papağanı Türleri

Ara Papağanı Türleri