Papağan Bakımı Türleri ve Özellikleri
08 Temmuz 2024

Papağan Bakımı Türleri ve Özellikleri

Papağan Bakımı

Papağanlar, uzun ömürlü ve zeki kuş türleri arasında yer alır. Ancak uzun yıllar sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürebilmeleri için özel bir ilgi ve bakım gerektirirler. Papağan satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Tüylerinin parlaklığı, ayaklarının, gözlerinin ve gagasının sağlıklı olması bu hususlar arasındadır. Özellikle yavru papağanların sahiplerine alışma süreçleri daha kolaydır.

Papağan Bakımı İçin Neler Yapılmalı?

Kafes Temizliği

Papağan için uygun kafes seçimi, boyuna ve özelliklerine uygun olmalıdır. Eğer bu konuda yeterli bilgiye sahip değilseniz, mağaza personelinden tavsiye alabilirsiniz. Kafesin temiz tutulması, papağanın sağlığı bakımından çok önemlidir. Kafesi tam kirlenmesini beklemeden, hafta içinde iki ya da üç defa temizlenmelidir. Kafesin altına mağazalarda satılan kuş kumu dökülmeli, bu papağanın hijyeni için önemlidir.

Tırnak Bakımı

Papağanların tırnaklarının uzun olması, hareket etmelerini zorlaştırır ve tırnakların kırılmasına neden olabilir. Uzun tırnaklar papağanın rahat hareket etmesini engeller. Bu nedenle papağanınızı düzenli olarak bir veteriner kliniğine götürerek tırnak bakımı yaptırabilirsiniz.

Su ve Yem Kaplarının Temizlenmesi

Su ve yem kapları günde iki defa temizlenmeli ve doldurulmalıdır. Sularını değiştirirken su kaplarının fırçayla temizlenmesi, papağanın sağlığı açısından çok önemlidir.

Spreyleme ve Yıkama

Temiz ve sağlıklı kalabilmek için banyo yapmak papağanlar için de gereklidir. Eğer banyo yaptırılmazsa tüyler kuru ve buruşuk olur, bu da papağanın tüy yolmasına neden olabilir. Kafes temizliğini yaptıktan sonra, yemek kaplarını çıkarmak gerekir. Kullanılacak en iyi cihaz, ılık suyla doldurulmuş bir bitki spreyidir. Spreyin püskürtmesi sis gibi olmalıdır. Başlangıçta kuş spreylemeden rahatsız olabilir. Bu ilk şüphelerin üstesinden gelebilmek için, spreyi doğru kullanmak gerekir. Sprey yukarı doğru yönlendirilmeli ve su damlacıkları yukarıdan yağmur damlalarını andıracak şekilde olmalıdır. Hiçbir zaman spreyi doğrudan papağanın üzerine tutmamak gerekir.

Kanat Kesimi

Papağanın kanat tüylerinin kesilmesi, uçarken sağa sola çarparak kendisini yaralamasını engellemek, bulunduğu konuma alışmasını sağlamak ve kaçışları önlemek amacıyla yapılır. Orta büyüklükteki papağanlarda kanat tüyleri kesilebilir. Kanat kesiminde keskin bir makas kullanılmalı ve makas gövdeden kanat ucuna doğru tutularak kesim yapılmalıdır. Evcilleştirme sürecinde aksamaya yol açabileceğinden, kanat kesimi papağan sahibi dışında ve uzman bir kişi tarafından yapılmalıdır. Kanat tüyleri birkaç ay içinde uzadığında, sürekli kontrol edilmeli ve gerekirse tekrar kesilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Papağan Balığı Özellikleri

Papağan Balığı Özellikleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Cennet Papağanı Kuluçka Dönemi

Cennet Papağanı Kuluçka Dönemi

Sultan Papağanı Göz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Sultan Papağanı Göz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Papağan Eğitimi Teknikleri

Papağan Eğitimi Teknikleri

Sultan Papağanı Üreme Nasıl Olur?

Sultan Papağanı Üreme Nasıl Olur?

Sultan Papağanı Yemi Nelerdir?

Sultan Papağanı Yemi Nelerdir?

Güncel

Cennet Papağanı Konuşurmu?

Cennet Papağanı Konuşurmu?

Güncel

Cennet Papağanı Yumurtlama

Cennet Papağanı Yumurtlama

Güncel

Grey Sultan Papağanı

Grey Sultan Papağanı