Jako Papağan Yumurtası
08 Temmuz 2024

Jako Papağan Yumurtası


Jako papağanı yumurtası elde edebilmek için kuluçka süresi, küçük papağanlarda 18-20 gün, orta boy papağanlarda ise 21-25 gün aralığında devam etmektedir. Yumurtlamayı sağlamak basit bir işlem gibi görünse de, öncelikle gerçek dişi ve erkek papağan bulmak gerekmektedir. Bunun doğru olarak bulunup sağlanması için DNA testi yaptırılarak cinsiyetlerini belirlemek çok önemli bir aşamadır. Çünkü çoğu kez başarısız sonuçlar elde edilebilmektedir.

Jako Papağan Yumurtası İçin Hazırlık

Jako papağanı yumurtası için çiftler birleştirilmeden önce, yeni gelmiş olan papağan yaklaşık olarak 30 gün karantina altında bekletilmelidir. Bekletilen bu süre içerisinde papağanın fiziksel özellikleri, yem yemesi ve hareketliliği kontrol edilmelidir. Bu işlemin amacı, herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığını kontrol etmektir. Eğer herhangi bir problem ya da sıkıntı yok ise, öncelikle papağanlar ayrı kafeslere, ama birbirlerine yakın konumlara alınmalıdır. Aynı oda içerisinde 1-2 gün bekletilmelidir. Daha sonra, birbirleriyle kafes tellerinden iletişim kuracak kadar yakına alınmalıdırlar. Çiftler rahatsız edilmeden izlenmelidir. Ters davranışlar gözlemlenir ise ve bu gibi negatif durumlarda zaman içerisinde bir azalma gözlemlenemez ise, çiftlerin birbirlerine uyumsuz olduğu tespit edilerek başka eşler bulunmalıdır.

Uyumlu Çiftlerin Belirlenmesi

Jako papağan eşleri birbirlerine ilgi gösteriyor, birbirlerine yiyecek ikramında bulunuyor ya da birbirleri ile öpüşüyorlar ise, bu çiftler birbirlerine uyum sağlamış oldukları için papağanlar aynı kafes içerisine alınabilirler. Bazı papağan türleri içinde bulundukları kafes içerisinde korumacı özellik sergiledikleri için, bu iki papağanın dışında hiçbir papağanın kullanmamış olduğu bir kafes tercihi yapılmalıdır. Çiftler kafese koyulmadan önce tüm hazırlıklar sağlanarak, kafese koyulduktan sonra ise çok az müdahalede bulunulmalı hatta hiç müdahalede bulunulmamalıdır. Kafesin kimsenin bulunmadığı bir odaya konulmasına dikkat edilmelidir. Yuvalık alan zorunlu haller dışında açılmamalıdır.

Yumurtlama Süreci ve Kuluçka

Jako papağan yumurtası bazı dişilerde çok fazla olabiliyor. Eğer bu çok fazla bir şekilde devam ediyorsa, yuvalık kapalı olan ortamdan alınmalıdır. Yumurtlama yine de fazla ise, erkek ve dişi papağanın kafesleri ayrılmalıdır. Jako papağanı yumurtasını son kez bıraktıktan sonra tam anlamıyla kuluçkaya yatarlar. Kuluçka süreleri ise papağanın boyutuna göre 18-25 gün arasında değişebilmektedir.

Yumurtaların Kontrolü

Jako papağanının yumurtasının dölsüz olduğu düşünülüyorsa, yumurtalar 10 gün sonra kontrol edilebilir. Kağıttan rulo hazırlanarak bu durum rahatsızlık verilmeden kontrol edilebilir. Hava kesesinin olduğu yer küçük ve koyu renk olarak görünüyor ise embriyo oluşum süresi içerisindedir. Jako papağan yumurtası büyük ve içi boş olarak görünüyor ise dölleme olmamıştır. Kuluçka süresi bittikten sonra yavru jako papağan yumurtasından çıkar ve bu durum kafes içerisinden gelecek seslerden anlaşılabilir. Bazı durumlarda yumurtadan çıkış engellenebilir. Nem oranının düşüklüğü, yumurtanın içinde ters durmak bu engellerden bazılarıdır. Yavru jako papağanının yumurtasından çıkması 3 gün geciktiyse bu durum elle sağlanabilir.

Jako Papağanlarının Bakımı

Jako papağanlarının sağlıklı bir şekilde yumurtlaması ve yavrularının sağlıklı bir şekilde gelişmesi için, uygun bakım ve özen gösterilmelidir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır:

  • Papağanların dengeli ve besleyici bir diyetle beslenmesi.
  • Stres faktörlerinden uzak bir ortam sağlanması.
  • Uygun sıcaklık ve nem düzeylerinin korunması.
  • Periyodik sağlık kontrollerinin yapılması.

Tüm bu faktörler göz önünde bulundurularak yapılan bakım ve özen, jako papağanlarının sağlıklı bir şekilde üremesini ve yavrularının sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Fatih iskender

06 Mayıs 2024 Pazartesi

Benim jako papağan 2. Kuluçka oldu yumurtalar boş çıktı

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, bu durumu yaşamanıza üzüldüm. Jako papağanlarının yumurtalarının boş olmasının birçok nedeni olabilir. Çiftleşme sırasında yeterince döllenme gerçekleşmemiş olabilir veya beslenme ve bakım koşulları yetersiz kalmış olabilir. Bir veteriner hekime danışarak detaylı bilgi almanı ve gerekirse papağanlarının beslenmesini ve bakımını gözden geçirmeni tavsiye ederim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Jako Papağan Eğitimi

Jako Papağan Eğitimi

Jako Papağanı Ne Yer?

Jako Papağanı Ne Yer?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Cennet Papağanı Türleri ve Özellikleri

Cennet Papağanı Türleri ve Özellikleri

Erkek Sultan Papağanı Türleri ve Özellikleri

Erkek Sultan Papağanı Türleri ve Özellikleri

Jako Papağan Üretimi

Jako Papağan Üretimi

Jako Papağan Beslenmesi Nasıl Yapılmalıdır?

Jako Papağan Beslenmesi Nasıl Yapılmalıdır?

Monk Papağanı Genel Görünümü

Monk Papağanı Genel Görünümü

Sultan Papağanı Tüy Dökme

Sultan Papağanı Tüy Dökme

Papağan Kuruyemiş Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Papağan Kuruyemiş Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Cennet Papağanı Cinsiyet

Cennet Papağanı Cinsiyet

Afrika Papağanı Türleri ve Özellikleri

Afrika Papağanı Türleri ve Özellikleri

Jako Papağan Bakımı Nasıl Yapılır?

Jako Papağan Bakımı Nasıl Yapılır?

Sarı Papağan Beslenme

Sarı Papağan Beslenme