Sultan Papağanı Tüy Dökme
20 Temmuz 2024

Sultan Papağanı Tüy Dökme

Sultan Papağanı Tüy Dökme:

Sultan papağanları, oldukça popüler ve sevilen bir türdür. Bu tür papağanlar, titiz ve dikkatli canlılardır. Belirli dönemlerde tüy dökmeleri gözlemlenebilir. Sultan papağanlarının tüy dökme dönemleri bulunmaktadır ve bu dönemler çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir.

Papağan türlerinin doğal yaşam döngüsü içerisinde tüy dökmesi normaldir. Ancak, tüy dökülmesi gözlemlendiğinde, bunun herhangi bir hastalıktan kaynaklanmadığından emin olunmalıdır. Sıcaklık değişimleri, yumurtlama döngüleri, tür, kalıtsal özellikler ve beslenme gibi nedenlerle belirli dönemlerde tüy dökebilirler. Farklı papağan türlerinde ise tüy dökülmesi mevsimsel geçişlerden kaynaklanabilir. Yavru papağanların tüy değişimi genellikle iki yılı bulabilir; bölgesel ve kalıtsal özelliklere göre bu süre daha kısa olabilir. Bazı yavru papağanlar iki yıl geçmesine rağmen kuyruk tüylerini hala değiştirmemiş olabilir. Görüldüğü üzere, farklı papağan türleri, çeşitli nedenlerden dolayı farklı zaman dilimlerinde tüy dökebilir veya tam tersine, uzun süre geçmesine rağmen tüy dökmeden yavru tüyleri ile hayatlarına devam edebilirler.

Sultan Papağanı Tüy Dökmesi Neden Olur?

Sultan papağanının tüy dökmesinin ilk sebebi, normal olarak tüy değiştirme sürecidir. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde dökülen tüyler normaldir. Mevsimsel değişimlerde dökülürler ve bu durum geçici ve az miktarda tüy dökülmesi ile karakterizedir. Bazı dönemlerde sultan papağanlarının tüy dökme dönemleri olabilir. Tüyler kendiliğinden dökülebilir ya da papağanlar tüylerini kendileri yolabilirler. Bazı durumlarda strese bağlı olarak sultan papağanlarının tüylerini yoldukları görülür. Örneğin, dar kafes, eşlerinden ayrılma, sigara dumanına maruz kalma, ilgisizlik, yeterli beslenememe gibi nedenlerden dolayı sultan papağanı tüylerini yolabilir. İyi uyuyamamış, sıklıkla rahatsız edilen, ufak kafeslerde bakımsız ve yalnız kalan sultan papağanında tüy dökme bozukluğu olması kaçınılmazdır. Sultan papağanının tüy dökmesi, papağanın bir bölgesinde veya tüm bedende olabilir. Tüy dökme hastalığı olan sultan papağanları, gagalarıyla etleri görülecek kadar hatta kanayacak kadar tüylerini yolabilmektedirler.

Sultan Papağanı Tüy Dökme Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sultan papağanında böylesi ciddi bir sorun ortaya çıktığında, derhal bir veterinere götürülerek antibiyotik tedavisi başlatılması gerekir. Eğer stresten kaynaklı bir tüy yolma durumu varsa, stres nedenlerinin ortadan kaldırılması gerekir. Örneğin, kafesinin büyütülmesi, düzgün beslenme, eş ve ilgi sağlanması gibi önlemlerle sultan papağanı eski sağlığına kavuşabilir. Sultan papağanının sıkça banyo yapabilmesine yardımcı olun ve uygun bir ortam hazırlayın. Yulaf, keten tohumu ve havuç verebilirsiniz. Bu tüy dökme döneminde avimineral ve avivit sunarak destek olabilirsiniz. Bazen veteriner uygun görürse bebek vitamini de verebilir. Suyuna ekleyerek sultan papağanının tüy dökme sürecine yardımcı olabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Grey Sultan Papağanı

Grey Sultan Papağanı

Cennet Papağanı Cinsiyet

Cennet Papağanı Cinsiyet

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dişi Sultan Papağanı Türleri ve Özellikleri

Dişi Sultan Papağanı Türleri ve Özellikleri

Pakistan Papağanı Özellikleri

Pakistan Papağanı Özellikleri

Papağan Yavrusu Beslenmesi

Papağan Yavrusu Beslenmesi

Sultan Papağanı Cinsiyet Ayrımı

Sultan Papağanı Cinsiyet Ayrımı

Papağan Yemi Çok Faydalı Yemler

Papağan Yemi Çok Faydalı Yemler

Güncel

Sultan Papağanı Dişi Erkek Ayrı mı?

Sultan Papağanı Dişi Erkek Ayrı mı?

Güncel

Mavi Papağan Yetiştirme

Mavi Papağan Yetiştirme

Güncel

İskender Papağanı Eğitimi

İskender Papağanı Eğitimi