Dişi Sultan Papağanı Türleri ve Özellikleri
11 Temmuz 2024

Dişi Sultan Papağanı Türleri ve Özellikleri

Dişi Sultan Papağanı

Dişi sultan papağanı, sevecen davranışları ve insanlara olan ilgisi nedeniyle, papağanlar arasında en çok tercih edilen türlerden biridir. Sultan papağanı, Kakadugiller (Cacatuidae) familyasına ait bir kuş türüdür ve ana vatanı Avustralya'dır. Bu papağanların Latince adı "Nymphicus hollandicus" olarak bilinmektedir. Sultan papağanlarının dünya geneline yayılması, Avustralya'ya giden gezginler sayesinde olmuştur. Ülkemize ise Avustralyalı gezginler aracılığıyla Hollanda üzerinden gelmiştir. Renkleri beyaz, sarı ve gri olmaktadır. Sultan papağanları kendi içinde sekiz cinse ayrılmaktadır: Grey, Lutino, White Face, Pied, Albino, Cinnamon, Silver ve Pearl. Bu çeşitlerin içinde en nadir rastlanan tür Albino'dur.


Davranış ve Sosyalleşme

Dişi sultan papağanı ve erkek sultan papağanı arasında özel bir ilgi göstermenize gerek yoktur. Karakter özelliklerine göre sevgi ve ilgi gösterdiğinizde insanlara daha çabuk alışmaktadırlar. İnsanlarla kolaylıkla iletişim kurabilirler. Sultan papağanları, diğer kuş türleriyle karşılaştırıldığında daha fazla davranış benzerliği gösterirler. Çoğu benzer davranışlar sergileyerek aynı şekilde anlatmaya çalışırlar. Bunun sebebi, genellikle sürü halinde yaşadıkları için sosyalleşmeyi çok sevmeleridir. Örneğin, gagalarının alt kısmını sol ve sağ tarafa hareket ettirildiğinde ötmeye başlarlar. Bu tarz bir hareket yalnızca sultan papağanlarına özgü bir durumdur. Papağanların ayaklarında tüy olmadığı için bulundukları yerin oda sıcaklığı 25 derecenin altına düştüğünde ayakları üşümektedir. Üşümeden dolayı ayaklarını karınlarının altına alarak ısınmasını sağlarlar. Bu davranış tarzı sultan papağanları için olağan bir durumdur.


Dişi Sultan Papağanı Cinsiyet Ayrımı ve Çiftleşme

Diğer kuşlara kıyasla sultan papağanları daha az ötme eğilimindedirler. Bu papağanlarda tüy rengine ve ötüş şekline göre cinsiyet ayrımı yapılmaktadır. Erkeklere kıyasla dişi sultan papağanları daha sessiz ve sakindirler. Nadir de olsa arada bir hafif seslerle ötebilirler. Bunun dışında kesinlikle gürültücü ve şamatacı olmazlar. Çiftleşmeye hazırlıkta, erkek sultan papağanı dişiyi ikna etmek için değişik, farklı ses tonları ile alçak ve yüksek seslerde ötüşler yapar. Sultan papağanının erkekleri yaklaşık 6 aylık olduklarında dişiye kur yapmaya başlamaktadır. Değişik tarzda öter ve ayaklarının üzerinde hafifçe zıplarlar. Bazen de dizeler şeklinde sesler çıkarabilirler. Dişi papağan, erkeğin ayağını azıcık ısırır. Bununla beraber öne doğru uzanır ve çiftleşme pozisyonuna hazırlanır. Bu hareketi ile çiftleşme isteğini belirtmektedir. Tek başına olan dişiler kafeste kanatlarını yana düşürür ve öne doğru uzandığında çiftleşmek için beklemeye geçer. Dişi bazen yüksek sesli ve agresif olarak ötebilir. Bunun sebebi kafeste tek başına olmasıdır. Bu durumdan hoşlanmazlar. Kafeste çifti var ise bu davranışı sergilemezler. Tek başına beslendiğinde de tüylerini yolmaktadırlar. Kafeste çift olan sultan papağanlarında bu sorunla karşılaşılmaz ve evcilleştirme açısından genellikle bu şekilde bakılması tavsiye edilmektedir.


Dişi Sultan Papağanının Fiziksel Özellikleri

Dişi sultan papağanlarının göz çevreleri gri ve beyaz tüylerle kaplıdır. Sultan papağanının en doğru cinsiyet belirlemesi 9 aylık olduğunda tüy renginden yapılmaktadır. Dişi sultan papağanının baş bölgesinde renkler ve kuyruğunun alt bölümündeki en uzun tüyünde enine doğru çizgiler vardır. Dişiye yukarıdan bakıldığında kafa şekilleri daha enli olmaktadır. Kafa yapıları yuvarlaktır. Kafasındaki renkler gri ve yanak kısımlarında soluk tonda kırmızı lekeler vardır. Dişi sultan papağanında ayrıca benekleri ilk tüy dökümünün ardından yok olmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ergün

11 Temmuz 2024 Perşembe

Sultan papağanlarının soğuk havalarda ayaklarını karınlarının altına alarak ısınmaya çalıştıklarını ilk defa duyuyorum. Bu davranışlarını daha iyi anlayabilmek için başka hangi özel hareketleri gözlemleyebilirim? Ayrıca, tek başına olan dişi papağanların tüylerini yolma eğiliminde olduğunu belirttiniz, bu durumu nasıl önleyebilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ergün,

Sultan papağanlarının soğuk havalarda ayaklarını karınlarının altına alarak ısınmaları gerçekten ilginç bir davranış. Bu, onların doğal bir korunma mekanizmasıdır. Başka özel hareketlerini gözlemlemek istersen, papağanlarının birbirlerine yakın durarak ya da kabararak ısınmaya çalıştıklarını fark edebilirsin. Ayrıca, kanatlarını titretmeleri de ısı kaybını önlemeye yönelik bir davranış olabilir.

Tek başına olan dişi papağanların tüylerini yolma eğiliminde olması genellikle stres, can sıkıntısı veya yalnızlık belirtisidir. Bu durumu önleyebilmek için ona daha fazla ilgi göstermek, zenginleştirilmiş bir ortam sağlamak (oyuncaklar, tünekler, aynalar gibi) ve mümkünse bir eş almayı düşünebilirsin. Ayrıca, papağanının sağlıklı bir diyetle beslendiğinden emin olmak da önemlidir.

Umarım bu bilgiler sana yardımcı olur. Sultan papağanlarının sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesi için gösterdiğin özen takdire şayan.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sultan Papağanı Yumurtası Kaç Günde Çıkar?

Sultan Papağanı Yumurtası Kaç Günde Çıkar?

Papağan Yavrusu Beslenmesi

Papağan Yavrusu Beslenmesi

Papağan Üretimi Papağan Çiftleştirme

Papağan Üretimi Papağan Çiftleştirme

Papağan Türleri ve Özellikleri

Papağan Türleri ve Özellikleri

Sultan Papağanı Türleri ve Özellikleri

Sultan Papağanı Türleri ve Özellikleri