Yeşil papağan Latince adı ile Psittacula krameri kuş türü papağangiller arasında Psittacidae ailesinin bir alt grubu kuşu olarak bilinmektedir. Bu kuş türünün bilimsel adını ise Avusturalyalı doğa bilim uzmanı Wilhelm Heinrich Kramer’e ithaf etmek amacı ile verilmiştir. Göç etme özelliği olmayan bu tür için doğal yaşam alanlarına çok kolay bir şekilde adapte olduklarını söylemek mümkündür. Özellikle de günümüz yüzyılında şehirleşmenin artması ile birlikte kesine ağaç türlerine dayanmış kuş türüdür. Yeşil papağan kuşu bu özelliği bakımından her türlü zorlu yaşam ortamlarına alışması ve alıştırılması oldukça kolaydır. Bu yüzden de insanların evcilleştirme sürecinde pek bir sıkıntı yaşadıklarını söylemek zor olacaktır.
Yeşil Papağan Kuşunun Özellikleri
Tüylerinin hepsinin yeşil olduğu bu kuş türü için gagalarının genelde hepsinin kırmızı renkte olduğunu söylemek mümkündür. Büyük bir yeşil renkteki papağan kuşu için pembe bir ense bandına ve siyah bir boyun halkasına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra dişi bir yeşil papağan kuşu ise herhangi bir boyun halkası ya da ense bandı bulunmamaktadır. Bu özelliği açısından yeşil papağan kuşlarının cinsiyetinin tespit edilmesi oldukça kolaydır. Uzun kuyruk tüyleri ile birlikte ortalama olarak boyları 30 ile 50 cm arasında değiştiğini söyleyebiliriz. Ortalama bir kanat uzunluğu ise 15 cm ile 20 cm arasındadır. Kuyruk kısmı yeşil papağan kuşu için toplam uzunluğun büyük bir kısmını oluşturduğunu belirtebiliriz.
Bu kuş türü oldukça hızlı uçmaktadır. Bu yönü bakımından diğer papağan türlerinden daha önde başladıklarını söylemek mümkündür. Bunun ile birlikte güçlü kanatlara sahip olan kuş türleri uçuş esnasında çığlıksı kanat seslerini duymak mümkündür. Genellikle bu kuş türü ağaç kovuklarına yuvalarını yapmayı tercih ederler.
Yeşil Papağan Kuşunun Beslenmesi
Yabani yaşam alanında genellikle meyveler, sebzeler ve tomurcuk gibi besinler ile beslendikleri bilinmektedir. Bunun yanı sıra küçük yumuşak yapıdaki meyveler ile tohumları ve fındık gibi kabuğu sert olan yemişleri tüketmektedir. Gaga yapıları sebebi ile özellikle sert kabuğu bulunan yemişleri kırmakta güçlük çekmezler. Bu yönü itibari ile doğada yemek bulma konusunda zorluk çekmezler. Vahşi olan bir takım türleri için meyve bahçeleri ve çiftliklerde birkaç metrekarelik alanda geniş hasarlar vermeleri mümkündür. Bu yüzden de evcil olmayan türleri için çiftçilerin bir takım önlemler aldıkları bilinmektedir.
Yeşil Papağan Kuşlarının Yayılış Alanları
Güne Asya ülkeleri ile Afrika’da sıkça bu kuş türüne rastlamak mümkündür. Özellikle de güney Asya ülkelerinden Nepal, Hindistan ve Pakistan’da sıklıkla görülmektedir. Bunun ile birlikte Afrika ülkeleri arasında ise Uganda, Somali, Etiyopya ile Sudan ülkelerinde sıkça yeşil papağan kuşu türü bulunmaktadır. Türkiye’de de bu papağan türünün görüldüğü bilinmektedir. Özellikle İzmir ve Buca’da tespit edilmişlerdir. Bunun ile birlikte Ankara’da Atatürk Orman Çiftliğinde bu yeşil papağan türünün yetiştiği görülmüştür.
Yeşil Papağan Kuşunun Alt Türleri
Yeşil papağan kuşu alt türleri için 4 ana tür bulunduğu bilinmektedir. Bunlar Asyalı ve Afrikalı türleri olarak bilinmektedir.
Afrikalı Papağan Kuşu Alt Türleri
- P. krameri parvirostris:
- P. krameri krameri:
Asyalı Papağan Kuşu Alt Türleri
- P. krameri manillensis
- P. krameri borealis