Rozella Papağanı Türleri ve Özellikleri
12 Temmuz 2024

Rozella Papağanı Türleri ve Özellikleri

Rozella Papağanı

Rozella papağanı, Avustralya kökenli olup, sessiz yapıları nedeniyle evlerde yaygın olarak beslenen küçük gagalı, çok renkli bir papağan türüdür. Dünya genelinde ve Türkiye'de Rosella olarak bilinen bu papağan türü, küçük boyutlarına rağmen oldukça yaygındır.

Rozella Papağanı Özellikleri

Latince ismi Platycercus olan Rozella cinsinin en belirgin özelliği, sırt bölgesindeki siyah, kahverengi, sarı, yeşil ya da kırmızı renklerdeki karma tüy dağılımıdır. Aynı şekilde yanak kısımlarındaki beyaz, sarı ya da mavi renkli benekler de bu türe özgüdür. Ek olarak, Rozella papağanı kuyruk tüylerini eşleşme zamanı yelpaze gibi açarak sağa sola sallamasıyla da bilinir. Rozellaların basamaklı biçimde sıralanan ve dört adet eşit boydaki tüyden oluşan uzun kuyrukları, diğer papağan türlerinde olduğu gibi uç kısma doğru daralmak yerine geniş olarak kalır. Yaklaşık 26-38 cm arasında değişen boy ölçüsüne sahip oldukları için orta boy papağanlar grubuna girerler. Genellikle büyük gruplar halinde ve birlikte yaşamayı seven bu papağan cinsi, nadiren de olsa sadece eşli olarak ve küçük gruplar halinde de görülebilir. Rozella papağanları, tohum, sebze ve meyve gibi besinlerini yerde dolaşarak ve eşelenerek bulurlar. Uzun bacakları sayesinde yerde kolayca yürüyebilen bu papağan türü, ayrıca üst gagalarında yer alan bir çıkıntıya da sahiptir.

Evde Rozella Papağanı Bakımı

Rozella papağanı almak isteyenlerin ilk dikkat etmesi gereken detay papağanın parazit kontrolünün yapılmış olmasıdır. Rozellalar sıklıkla yerde dolaşan ve vakit geçiren bir kuş cinsi oldukları için iç parazit bulundurma ihtimalleri yüksektir. Bu yüzden bu papağan cinsinde parazit kontrolü üst düzeyde önem taşır.

Genellikle muhteşem görünen göz alıcı renklerinden dolayı beslenen bu papağanlar, aynı zamanda sessiz yapılarından dolayı da tercih edilmektedirler. Rozellalar, diğer papağan türleriyle karşılaştırıldıklarında rahatsız edici bir sese sahip olmasalar da aşırı hareketli bir yapıları bulunur. Kafes ortamında 15-20 yıl arasında yaşayan bu papağan cinsinin konuşturulabilmesi ve eğitilebilmesi zordur. Kendi başlarına kalmayı seven ve rahatsız edilmekten hoşlanmayan Rozellalar, diğer papağanlarda görülen eşlerini kaşımak ve tüylerini temizlemek gibi davranışlarda da bulunmazlar. Tüm bu sebeplerden dolayı beraber yaşadıkları kişilere alışmaları zorlayıcı olabilir ve uzun zaman alabilir. Karşılaştıkları her yeni duruma ve kişiye karşı ürkek ve güvensiz bir tavır sergileyen Rozellalar, aşırı hareketli bir yapıya sahip oldukları için uzun süre kafeste tutulmaları sakınca yaratabilir. Bu nedenle bu papağan türü için olabildiğince geniş kafesler tercih edilmeli, gün içinde uçuş egzersizleri yapabilmesi için bulunduğu odada serbest bırakılmalıdır.

Rozellalar, beslenme şekli açısından Sultan Papağanı ve benzeri orta boy papağanlarla aynı özelliklere sahiptir. Orta boy diğer papağanlarda olduğu gibi Rozellalar için de piyasada bulunan hazır orta boy papağan grubu yemlerinden satın alabilirsiniz. Bunun yanı sıra Rozella cinsi papağanınıza eksiksiz ve sağlıklı beslenebilmesi için taze meyve ve çimlenmiş tohum da vermeniz gerekmektedir.

Sonuç

Rozella papağanı, renkli tüyleri ve sessiz yapısıyla evlerde beslenmeye uygun bir papağan türüdür. Ancak bakımının dikkatli yapılması, özellikle parazit kontrollerine özen gösterilmesi gerekmektedir. Beslenme ihtiyaçları orta boy diğer papağanlarla benzerlik gösterir ve geniş bir kafes ile serbest uçuş egzersizleri, bu papağanların sağlıklı bir yaşam sürmeleri için önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Eryıldız

12 Temmuz 2024 Cuma

Rozella papağanımı yeni aldım ve evde bakarken parazit kontrolünü nasıl yapmam gerektiğini öğrenmek istiyorum, bu konuda deneyimi olan var mı? Ayrıca, papağanımın aşırı hareketli olduğunu fark ettim, geniş bir kafes almak yeterli olur mu yoksa gün içinde serbest bırakmam daha mı iyi olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Eryıldız, Rozella papağanlarının parazit kontrolü konusunda dikkatli olmanız önemli. Öncelikle, yeni aldığınız papağanı bir veterinere götürerek genel bir sağlık kontrolü yaptırmanızı tavsiye ederim. Veteriner, gerekli parazit ilaçlarını önererek sizi yönlendirecektir. Kafes temizliği de parazitleri önlemede etkili bir yöntemdir; düzenli olarak kafesi temizlemeniz ve dezenfekte etmeniz önemlidir.

Papağanınızın aşırı hareketli olması doğal bir durum çünkü Rozella papağanları enerjik kuşlardır. Geniş bir kafes almanız hareket alanını artıracaktır, ancak papağanınızı günde birkaç saat serbest bırakmak da onun için faydalı olacaktır. Bu, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığını destekler. Evde güvenli bir alan oluşturup, uçmasına ve keşfetmesine izin verirseniz daha mutlu bir papağanınız olur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sultan Papağanı Konuşması

Sultan Papağanı Konuşması

Cennet Papağanı Ne Yer?

Cennet Papağanı Ne Yer?

Popüler İçerikler

Ara Papağanı Türleri

Ara Papağanı Türleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sultan Papağanı Banyosu Nasıl Yapılır?

Sultan Papağanı Banyosu Nasıl Yapılır?

Papağan Balığı Özellikleri

Papağan Balığı Özellikleri

Yavru Jako Papağan Türleri ve Özellikleri

Yavru Jako Papağan Türleri ve Özellikleri

Papağanlar Nasıl Konuşur?

Papağanlar Nasıl Konuşur?

Gri Papağan Özellikleri

Gri Papağan Özellikleri

Güncel

Monk Papağanı Genel Görünümü

Monk Papağanı Genel Görünümü

Güncel

Cennet Papağanı Yumurtlama

Cennet Papağanı Yumurtlama